Mainos

Kemikaaleja rekisteröidään kiireellä

Kaikki vaarallisimmat ja eniten käytetyt kemikaalit on rekisteröitävä EU:ssa marraskuun loppuun mennessä. Tarkoituksena on parantaa kuluttajien turvallisuutta. Reksiteröinnin hoitaa Helsingissä toimiva EU:n kemikaalivirasto.

EU:n kemikaalivirastossa eletään todella kiireisiä päiviä. Viitisenkymmentä ihmistä ottaa vastaan yritysten kemikaali-ilmoituksia. Jo vuosia on tiedetty, että rekisteröinti on tehtävä marraskuun loppuun mennessä. Silti useimmat yritykset ovat jättäneet työn viime tippaan.

- Meillä on poikkeuksellisen kiire. Parin viime viikon aikana rekisteröintejä on jätetty vilkkaasti. Yritykset ovat siis enemmän tai vähemmän aikataulussa, kertoo rekisteröintiyksikön päällikkö Kevin Pollard.

Tässä vaiheessa rekisteröidään vaaralliseksi tunnetut kemikaalit tai kemikaalit, joita käytetään paljon. Virasto uskoo, että niitä on noin 5 000.

-Tähän mennessä on ilmoitettu noin 1 600 kemikaalia. Eli kolmannes nyt rekisteröitävistä kemikaaleista on reksiteröity, toteaa pääjohtaja Geer Dancet.

Jokainen Euroopassa kemikaaleja valmistava tai meille niitä tuova yritys tekee rekisteröinnin omista kemikaaleistaan. Näin ollen joku tietty kemikaali saatetaan ilmoittaa lukuisia kertoja.

- Tästä syystä odotamme 25 000 - 40 000 asiakirjaa, Geer Dancet sanoo.

Tähän mennessä reksiteröinti-ilmoituksia on tullut viisi tuhatta eli enintään viidesosa. Edessä on siis kaksi ruuhkaista kuukautta.

Sen jälkeen kemikaalivirasto tutkii, että jätetyissä ilmoitukissa on riittävän hyvät ja oikein tehdyt tutkimukset kemikaalien riskeistä.

Reksiteröintipakko perustuu kolme vuotta sitten voimaan tulleeseen EU:n kemikaaliasetukseen. Sen tarkoituksena on turvata kemian teollisuuden työntekijöiden, kuluttajien ja ympäristön turvallisuutta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.