Mainos

Kemianliitto pyrkii tuntuviin palkankorotuksiin

Kemia- ja teknologiateollisuuden työntekijöille saattaa ropista tuntuva rahapotti jo ennen juhannusta. Rahaministeri Katainen kannattaa korotuksia mikäli ne toteutetaan maltillisesti ja työllisyyttä tukien.

SAK-lainen kemianliitto tavoittelee kahden vuoden aikana yhteensä vähintään 8,3 prosentin palkankorotuksia. Liiton hallitus päätti tavoitteista tänään.

Parhaillaan käytäviä kemian- ja teknologiateollisuuden palkkaneuvotteluja seurataan työmarkkinoilla tiiviisti, sillä ne luovat linjan yleiselle palkankorotustasolle. Sopimukseen pyritään molemmilla aloilla vielä ennen juhannusta.

- Me tavoittelemme 2-vuotista sopimusta ja ensimmäiselle vuodelle 60 sentin tai vähintään 4,5 prosentin korotusta. Toiselle vuodelle tavoitteenamme on korottaa palkkoja 55 senttiä ja vähintään 3,8 prosenttia, selvittää kemianliiton puheenjohtaja Timo Vallittu liittojen tavoitteita.

Työnantajat tuskin vaatimuksia purematta nielevät, mutta molemmat osapuolet vakuuttavat pyrkivänsä nyt tosissaan ratkaisuun.

Lisärahaa jo ennen kesälomia

Edellisistä TUPO-palkankorotuksista tuli tänään kuluneeksi tasan vuosi. Sekä kemian että metallin neuvotteluissa on täkynä nostettu esiin mahdollisuus lisärahaan vielä ennen kesälomia.

- Me emme ole keskustelleet rahasta yksityiskohtaisesti, mutta kysymys on tietysti siitä, että mikäli sopimuksia uudistetaan etuajassa niin myöskin joudutaan sitten tätä palkkapuolta katsomaa etuajassa.

- Tavallaan yleiskorotusta aikaistettaisiin neljällä kuukaudella ja se tulisi yhtenä summana maksuun, toteaa Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Risto Alanko.

Seuraavat kaksi viikkoa ovat neuvottelujen kannalta rakaisevia. Mikäli sopimukseen ei päästä kesäkuun 13 päivään mennessä, niin kesän ylimääräiset palkkapotit voidaan unohtaa ja neuvotteluja jatketaan vasta syksyllä.

Jos sopimukset nyt kuitenkin syntyvät, niin kemian ja metallin palkankorotukset luovat pohjan myös yleiselle palkankorotustasolle.

- Tässä haetaan nyt tätä etunojaa siinä mielessä, että tehtäsiin tilaa tavallisille neuvotteluaikatauluille ja osoitettaisiin vientiteollisuuden vastuu Suomen kilpailukyvyn kantamisesta, pohtii Alanko.

Neuvottelujen siirtyminen syksyyn puolestaan viivästyttäisi muidenkin alojen palkkaratkaisuja.

Myös hallitus on havahtunut tukemaan palkkamalttia. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen lupailee MTV:n nettikolumnissa, että veronalennuksia voidaan sittenkin aikaistaa, jos palkkaratkaisut ovat riittävän maltillisia ja tukevat työllisyyttä.

"Demareiden erottauduttava SAK:sta"

Kansanedustaja Erkki Tuomioja kehottaa SDP:tä tekemään pesäeroa SAK:hon.

Tuomioja arvioi Seura-lehdessä, että SDP näyttää liian paljon SAK:n jatkeelta, minkä takia STTK:laiset ja akavalaiset vierastavat demareita.

Myös puheenjohtaja Eero Heinäluoman SAK-tausta voi olla rasite. Heinäluomalta puuttuu Tuomiojan mielestä yleinen uskottavuus.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.