Mainos

Kemianliitto hyväksyi sovintoesityksen

SAK:laisen Kemianliiton hallitus on hetki sitten yksimielisesti hyväksynyt valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen aamupäivällä jättämän sovintoesityksen. Mikäli Kemianteollisuus omalta osaltaan hyväksyy ratkaisun, useita teollisuuden aloja pysäyttävä lakko ja sen laajennukset peruuntuvat. Lakon on määrä laajeta kahdelta iltapäivällä. Osapuolten on määrä ilmoitta päätöksistää valtakunnansovittelijalle kello 12. Sovintoesityksen mukaan sopimus on kaksivuotinen ja se antaa joitakin myönnytyksiä palkansaajapuolen vaatimiin työajan lyhentämiskysymyksiin

Viikko sitten alkaneen työtaistelu uhkaa laajentua iltapäivällä koskemaan myös muovi- ja kemian tuoteteollisuutta. Auto- ja kuljetusalan liitto AKT on uhannut aloittaa tukilakon, jolloin esimerkiksi polttoaineiden ja teollisuuden raaka-ainetoimitukset keskeytyvät.

Suunnittelualalle sopu


Lähes 9000 suunnittelualan toimihenkilöä koskeva lakonuhka peruuntuu. Osapuolet hyväksyivät hetki sitten neuvottelutuloksen kaksivuotisesta työehtosopimuksesta. Lakko olisi pysäyttänyt suunnittelu- ja konsulttialan työt tänään kello 12. Työriidan osapuolet tapasivat toisensa vielä aamupäivällä kello 10 valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen luona.

Neuvottelutulos saatiin kuitenkin aikaan ilman Saloniuksen sovintoesitystä. Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto Skol ja akavalainen Ylempien toimihenkilöiden neuvottelujärjestö YTN sekä STTK:laiset Teknisten liitto ja Suomen teollisuustoimihenkilöiden liitto STL jatkoivat vielä keskinäisiä neuvotteluja. YTN kuitenkin katkaisi neuvottelut tuloksettomina puolen kymmenen aikaan illalla.

Sopimus on kaksivuotinen ja se noudattaa ensimmäisen vuoden osalta yleisen linjan mukaista palkankorotuslinjaa. Palkkoihin tehdään kuitenkin joitakin korjauksia. Esimerkiksi matka-ajan korvauksiin on tulossa parannuksia. Lakko olisi koskenut yli 130:tä työnantajaliiton jäsenyritystä tytäryhtiöineen. Ne hoitavat mm. talonrakennus- ja yhdyskuntasuunnittelua sekä teollisuuden alihankintoina toteutettavia suunnittelutehtäviä.

Neuvotteluja on vaikeuttanut se, että palkansaajat ovat halunneet kiriä lamavuosina notkahtaneita palkkojaan lähemmäs muiden vastaavien teollisuudenalojen palkkoja.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.