Mainos

Kemian alan lakko alkamassa

Kemian teollisuuden lakko todennäköisesti alkaa tänään iltapäivällä, sillä eilisen neuvotteluissa ei tapahtunut merkittävää edistymistä. Tavallisen kansalaisen elämässä lakko ei aluksi näy mitenkään. Jakeluyhtiöiden mukaan polttoaineita riittää huoltoasemilla ainakin viikon verran.

Lakon pitkittyesssä polttoaineet loppuvat ensimmäisenä pääkaupunkiseudulla. Sen sijaan teollisuudessa lakko alkaa näkyä välittömästi. Pahimmat ongelmat ovat tiedossa sellu- ja paperitehtailla, joista osa saattaa pysähtyä parissa päivässä. Valtakunnansovittelija Juhani Salonius totesi myöhään eilen illalla, että sopimusehdotuksen jättämiseen ei ollut koko päivän kestäneiden neuvottelujen jälkeen mitään edellytyksiä.
-Kemian liiton asettamien työajan lyhentämistä koskevien kynnyskysymysten osalta vallitsi niin ehdoton ristiriita, ettei edellytyksiä sovintoesityksen antamiseen ollut, Salonius totesi neuvottelujen päätyttyä.

Kello 14 alkava työtaistelu pysäyttää kemian perusteollisuuden sekä öljy-, kaasu ja petrokemian tuotannon ja vaikeuttaa mm. polttoaineiden saantia. Raaka-ainepula vaikuttaa tavalla tai toisella lähes kaikkeen teollisuuden tuotantoon. Raaka-ainepula koettelee suurinta osaa teollisuudesta ja pahimmat ongelmat ovat tiedossa sellu- ja paperitehtailla. Häiriöitä on luvassa niin ikään elintarvike-ja panimoteollisuudelle. Jos lakko pitkittyy, loppuvat polttoaineet huoltoasemilta viikon kuluessa.

Kemian liiton puheenjohtaja Timo Vallittu arvelee lakon kestävän ainakin viikon. Poliisille, palokunnalle ja muulle pelastushenkilöstölle uskotaan riittävän tarpeeksi polttoainetta lakosta huolimatta.

Kemianliitto tavoittelee mm. keskeytymätöntä kolmivuorotyötä tekevien työajan lyhennystä 33,6 viikkotuntiin ja vapaapäivää helatorstai-viikolle. Vaatimuslistalla ovat olleet myös alihankinnan rajoittaminen ja tulospalkkauksen käyttöön liittyvät menettelytavat.

Työnantajapuolella Kemianliiton tavoitteiden lasketaan yltävän kustannusvaikutuksiltaan noin 7,5 prosenttiin. Liitto pitää vaatimuksiaan pari prosenttia halvempana. Työnantaja on tarjonnut yleisen linjan mukaista sopimusta. Kiistat koskevat noin 17 500:aa Kemianliiton jäsentä. Näistä torstain lakon piirissä on noin 5000 liiton jäsentä. 12000 muovi- ja kemian tuoteteollisuuden työntekijää aikoo aloittaa työnseisauksensa ensi viikon torstaina.

Myös muiden alojen kiistojen sovittelut jatkuvat

Finnairin koneet uhkaavat pysyä maassa

Ilmailualan unionin lakonuhan sovittelua jatkuu huomenna. Suuri osa lentoliikenteestä uhkaa pysähtyä maanantaina. Ero Ilmailualan unionin ja Palvelualojen toimialaliiton näkemysten välillä on toistaiseksi suuri.

Kaupan työnantajaliitto on jättänyt varoituksen työsulusta, joka koskee AKT:hen kuuluvia kaupan automiehiä ja huoltamo-työntekijöitä. Neuvotteluja jatketaan jälleen huomenna.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.