Mainos

Kellyanne "vaihtoehtoiset faktat" Conwayn tarina Miss Mustikasta Trumpin neuvonantajaksi: USA:n todellinen ensimmäinen nainen?

Kun presidentti Donald Trump tai hänen esikuntansa möläyttää jotain kohahduttavaa, tämä nainen astuu esiin ja ottaa pilkkakirveet ja median murskakritiikin vastaan. Trumpin neuvonantajana Kellyanne Conwayta voidaankin pitää yhtenä maailman vaikutusvaltaisimmista naisista.

Donald Trumpin virkakautta oli ehtinyt kulua vain pari päivää, kun Kellyanne Conwayn suusta pääsivät ne kaksi sanaa, joista hänet tästä eteenpäin muistetaan.

– Hän antoi vaihtoehtoisia faktoja.

Conway viittasi kommentillaan Trumpin tiedotuspäällikköön Sean Spiceriin, joka väitti valheellisesti, että Trumpin virkaanastujaisia todisti paikan päällä suurin yleisö koskaan. Conway puolusti Spiceriä NBC:n haastattelussa, ettei kyse ollut valehtelusta, vaan vaihtoehtoisista faktoista.

Kun toimittaja vastasi, että vaihtoehtoiset faktat ovat valheita ja jatkoi hiillostusta syistä, miksi Spicer valehteli, hyökkäsi Conway takaisin.

– Sinun työsi ei ole kutsua naurettavaksi asioita, joita tiedotuspäällikkömme ja presidenttimme sanoo.

Kyllä, Conwaylla on valtaa, hän tietää sen eikä häpeä käyttää sitä. Conwaysta tuli elokuussa ensimmäinen nainen, joka on vetänyt republikaanien presidentinvaalikampanjaa – ja marraskuussa ensimmäinen nainen, joka oli vaalien voittavan osapuolen kampanjapäällikkönä.

Jo Trumpin voitokas kampanja todisti, ettei Trumpin todellisuutta hetkauteta faktoilla. Aikana, jota on alettu kutsua "totuudenjälkeiseksi", vaihtoehtoiset faktat ja fake news -huuhdahdukset ovat vain bensaa Trumpin kannattajien liekkeihin.

– Tilanteessa, jossa asiat alkavat jakaa kansaa ja kärjistyä mielipide-eroiksi, kansa pystyy yhä enemmän valitsemaan, mitä lukee. Toinen puoli alkaa näyttää yhä epäuskottavammalta, Helsingin yliopiston dosentti Outi Hakola sanoi STT:n haastattelussa.

Hänen mukaansa amerikkalaisessa journalismissa on myös ollut tapana antaa saman verran tilaa kilpaileville näkemyksille esimerkiksi ilmastonmuutoksesta, vaikka niiden tieteellinen painoarvo olisi aivan eri luokkaa.

– Tässä suhteessa ilmaus (vaihtoehtoisista faktoista) on ehkä jossain määrin ymmärrettävä – vaikkei mielestäni mitenkään hyväksyttävä, Hakola sanoo.

Miss Mustikka ja maailman paras mustikanpakkaaja

Conway ei ole kuitenkaan noussut asemaansa vain harhauttamalla, liioittelemalla ja valehtelemalla – tai ulkonäöllään, vaikka historiasta löytyykin Miss Mustikka -kisan voitto New Jerseyssä 15-vuotiaana vuonna 1982. Uskottavuutta Conway on hankkinut poliittisen historian tutkinnollaan Washingtonin Trinity Collegesta vuonna 1989 sekä asianajajan yliopistotutkinnolla George Washington -yliopistosta vuonna 1992.

Conway on kuitenkin kertonut pitävänsä missititteliä arvossaan. Sen taustalla on kahdeksan kesän työ mustikanpoimijana Hammontonissa, huipennuksena mustikoiden pakkaamisen epävirallinen maailmanmestaruus 20-vuotiaana.

– Kaikki mitä olen oppinut elämästä ja bisneksestä, alkoi tuolta farmilta.

Clintonien parjaaja jo yli 20 vuoden ajan

Vuonna 1995 Conway, silloin sukunimeltään Fitzpatrick, suuntasi syvemmälle politiikkaan perustaessaan mielipidetiedusteluun erikoistuneen Polling Company -yrityksen. Tuolloin hän alkoi työskennellä lukuisten republikaanipoliitikkojen kanssa, joukossa muun muassa Newt Gingrich sekä Trumpin varapresidentti Mike Pence.

Conway esiintyi Bill Clintonin presidenttikaudella lukuisissa politiikkaa käsitelleissä ohjelmissa USA:n suurimmilla tv-kanavilla (ABC, CNN, CBS, NBC, Fox) hyökäten Clintonien harrastaman politiikan kimppuun. Näin hänellä olikin hyvää harjoitusta Trumpin kampanjapäällikkyyteen Hillary Clintonia vastaan.

Mielipidetutkijan työ on ollut pääasiassa miesten hallitsemaa Yhdysvalloissa. Conway tiedosti tämän. Pärjätäkseen miesten maailmassa oli käyttäydyttävä kuin mies.

– Huomasin, että tämä työ on intohimoista, mutta siihen ei saa sotkea tunteita. Olen sanonutkin kaikille, että älkää antako ulkonäköni hämätä, olen päivisin mies, Conway kertoi New Yorker -lehden haastattelussa.

Trump-kriitikosta kampanjapomoksi

Conway tapasi Trumpin jo vuonna 2006, mutta kaksikon yhteinen sävel löytyi vasta viime kesän lopulla, kun Trump oli jyrännyt muut ehdokkaat tieltään republikaanien presidenttikisassa. Conway toimikin yhden Trumpin pahimman haastajan Ted Cruzin kampanjassa, ja kritisoi Trumpin sanomisia ja toimia rajusti. Kesäkuun puolivälissä Cruz ilmoitti luopuvansa leikistä, ja heinäkuun alussa Conway hyppäsi voittoisan hevosen kyytiin Trumpin tiimiin. Jo elokuussa hän yleni kampanjapäälliköksi.

X-sukupolven konservatiiviksi itseään kuvaileva Conway vastustaa naisten aborttioikeutta verisesti. Viimeksi tänään perjantaina hänen on tarkoitus toimia yhtenä pääpuhujista abortinvastaisella March for Life -marssilla.

Conway on suututtanut lyhyen yhteistyön aikana Trumpinkin. Vaalien jälkeen Conway kertoi Trumpin pettäneen kannattajansa, kun hän edes harkitsi republikaanikonkari Mitt Romneyn valitsemista ulkoministeriksi. Trumpin muut avustajat syyttivät Conwayta sooloilusta, mutta laineet laantuivat muutamassa viikossa.

Vielä ennen joulua Conwaysta tuli Trumpin hallinnon vaikutusvaltaisin nainen, ja ainakin Trumpin kannattajien keskuudessa vieläkin arvostetumpi kuin Trumpin Melania-vaimo.

Mutta jos Trumpin puheet ovat lopulta liikaa, lienee Conwaylla selusta turvattuna oman uran ja menestyksen takaamiseksi. Tästä esimerkkinä käy se, että ennen Trumpin tiimiin siirtymistä Conway oli luvannut juhlia 50-vuotissyntymäpäiviään 20. tammikuuta Italiassa perheensä kanssa. Päivästä tuli lopulta Trumpin virkaanastujaispäivä.

– Olen joko Washingtonissa mahtavissa juhlissa tai Italiassa. En voi hävitä, Conway hymyili lokakuun haastattelussa New Yorkerissa.

1:49

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.