Demokraattien presidenttikilpaan ilmoittautunut Amy Klobuchar on maltillinen työmyyrä, joka on ankara itselleen ja alaisilleen – Trump herjasi naista lumiukoksi

Amy Klobuchar ilmoittautui presidenttikilpaan ja kertoo, miksi lähti ehdolle 0:18

Eilen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin ilmoittautui mukaan kolmannen kauden senaattori Amy Klobuchar, jota pidetään maltillisena siltojen rakentajana ja tiukkana pomona. Donald Trump piti Klobucharin lehdistötilaisuutta "huonona ajoituksena."

Amy Klobuchar on jo viides demokraattinainen, joka ilmoitti osallistuvansa presidenttimittelöön. Aiemmin mukaan ovat ilmoittautuneet jo Elizabeth Warren, Kamala Harris, Tulsi Gabbard ja Kirsten Gillibrand. Klobuchar ei kenties ole yhtä tunnettu kuin Warren tai Harris, mutta kolmannen kauden senaattorina hänellä on runsaasti kokemusta politiikan kentältä.

Sunnuntaina Minneapolisissa pitämässään tilaisuudessa hän julisti lumimyräkän keskellä seisoessaan, että ensimmäisenä päivänään presidenttinä hän ensi töikseen liittyisi takaisin Pariisin ilmastosopimukseen. Tilaisuudessa hän lupasi, että presidenttinä hän keskittyisi "saamaan asiat hoidetuksi." 

– Tarvitsemme ihmisiä, joilla on sisua. Minulla sitä on. Mielestäni on tärkeää, että kuuntelemme ihmisiä ympäri maata ja että Valkoisessa talossa on ihminen, jolla on kansan tuki, Klobuchar kommentoi.

Donald Trump otti välittömästi kantaa

Presidentti Donald Trump kommentoi Klobucharin ilmoitusta tuoreeltaan.

– No, se tapahtui taas. Amy Klobuchar ilmoitti asettuvansa ehdolle, puhuen ylpeästi ilmastonlämpenemistä vastaan taistelemisesta samalla kun seisoi varsinaisessa lumimyrskyssä, jäässä ja hyytävissä lämpötiloissa. Huono ajoitus. Puheensa päätteeksi hän näytti aivan lumiukolta (naiselta)! Trump kirjoitti.

Klobuchar vastasi twiittiin maltilliseen tapaansa. 

– Tiede on puolellani, Donald Trump. Odotan innolla väittelyitä kanssasi ilmastonmuutoksesta (ja monista muistakin aiheista). Mietin, miten hiuksesi pärjäisivät lumimyrskyssä? Klobuchar kuittasi ja lisäten loppuun lumiukkoemojin.

Juristi, joka tunnetaan työmoraalistaan

Klobuchar on koulutukseltaan juristi, joka aloitti uransa yksityisfirmassa, kunnes nousi pääsyyttäjäksi Minnesotan Hennepinissä vuonna 1998. Kahdeksan vuotta myöhemmin hänet äänestettiin senaattiin, ja hän oli tuolloin ensimmäinen Minnesotaa edustava naissenaattori. 

Klobucharilla on maine poliitikkona, joka kykenee lunastamaan molempien puolueiden tuen taakseen. Vuonna 2015 julkaistussa muistelmateoksessaan hän kuvailee pystyvänsä "olemaan eri mieltä olematta eripurainen."

– Rohkeudessa on kyse siitä, onko valmis tämän maan vuoksi tukemaan henkilöä, jonka kanssa ei aina ole samaa mieltä, hän kirjoitti.

Hän onkin kaikissa kolmissa edellisvaaleissa saanut runsaasti tukea Minnesotan alueelta, joka tunnetaan konservatiivien maaperänä.

Senaatissa Klobuchar tunnetaan ahkerana ja maltillisena työmyyränä, joka ei ole ollut esillä kiistanalaisissa keskusteluissa, jotka koskevat esimerkiksi maahanmuuttoa. Sen sijaan hän on työskennellyt reseptilääkkeiden hintoihin, seksuaaliseen ahdisteluun ja verkkoyksityisyyteen liittyvien lakien parissa. Lisäksi hän on ollut aktiivinen maatalousasioissa ja vastustanut presidentti Donald Trumpin tariffipolitiikan vaikutuksia maataloustuottajille.

Pisti Kavanaughin ahtaalle

Viime vuonna Amy Klobuchar nousi hetkeksi valokeilaan korkeimman oikeuden tuomariksi nousseen, ahdisteluista syytetyn Brett Kavanaughin kuulemisessa, jossa heidän välillään nähtiin kiusallinen sananvaihto. Klobuchar kysyi Kavanaughilta, oliko tämä koskaan menettänyt muistinsa tai sammunut juotuaan alkoholia. Lyhyen dialogin päätteeksi Kavanaugh alkoi inttää vastauksia myös Klobucharilta.

– Kysyt minulta siis sammumisesta.  En tiedä. Oletko sinä? Kavanaugh kysyi. 

– Minulla ei ole ongelmia juomisen kanssa, tuomari, Klobuchar vastasi viileästi. Sen sijaan hän on julkisesti aiemmin kertonut isästään, joka kamppaili alkoholismin kanssa. 

Henkilökunta vaihtunut tiuhaan

Toisaalta Klobucharia on amerikkalaismediassa kuvailtu tiukaksi ja vaativaksi esimieheksi. Hänen työntekijänsä vaihtuivat kolmanneksi kiivaimpaan tahtiin koko senaatissa vuosien 2001 ja 2017 välillä, sillä tuolla aikavälillä henkilöstön vaihtuvuus oli 35 prosenttia. 

– Kyllä, voin olla ankara. Ja kyllä, saatan painostaa ihmisiä. Tiedän sen. Mutta loppujen lopuksi, henkilöstöstäni on kerrottavana myös mahtavia tarinoita, osa heistä on ollut kanssani vuosia ja tehnyt uskomattomia asioita. Ja minulla on mierlestäni kovat odotukset myös itselleni. Minulla on kovat odotukset minulle työskentelevistä. Ja minulla on kovat odotukset tälle maalle, Klobuchar puolustautui The Washington Postin mukaan

Vaikka Klobuchar tunnetaan pätevänä ja helposti monelle sopivana kompromissiehdokkaana, hänellä riittää vielä tekemistä maineensa ja tunnettavuudensa kanssa. Esimerkiksi vähemmistöjen ja liberaalien äänet tuskin sataisivat vielä Klobucharin laariin, kuvailee Yhdysvaltain politiikkaa ruotiva sivusto FiveThirtyEight.

Lähteet: FiveThirtyEight, The Washington Post, The New York Times.

Lue myös:

    Uusimmat