Mainos

Kelly-selvitykset päätökseen Britanniassa

David Kellyn perhe syyttää Britannian hallitusta Kellyn käyttämisestä pelinappulana hallituksen ja yleisradioyhtiö BBC:n välisessä taistelussa. Torstai oli viimeinen päivä lordi Huttonin johtaman tutkimuslautakunnan kuulusteluissa. Huttonin lautakunta on kuullut 74:ää ihmistä runsaat kolme viikkoa kestäneiden kuulustelujen aikana.

Tutkimuksissa selvitellään Kellyn, Britannian puolustusministeriön joukkotuhoaseasiantuntijan, heinäkuisen itsemurhan taustaa. Kelly surmasi itsensä, kun julkisuudessa oli kerrottu hänen olleen BBC:n Irak-kohuraportin päälähde.

Hallituksen ja BBC:n taistelu ajoi perheen mukaan Kellyn tekemään itsemurhan. Kellyn nimeäminen BBC:n raportin lähteeksi oli perheen asianajajan Jeremy Gompertzin mukaan "vallan kyynistä väärinkäyttöä, mikä pitäisi tuomita mahdollisimman jyrkästi".

- Perhe kehottaa lautakuntaa toteamaan, että hallitus päätti tieten tahtoen käyttää tohtori Kellyä osana strategiaa taistelussa BBC:n kanssa, Gompertz sanoi loppupuheenvuorossaan.

Huttonin tutkimuslautakunnan selonteko julkistettaneen aikaisintaan marraskuussa. Lautakunnassa ovat olleet kuultavina muiden muassa pääministeri Tony Blair ja puolustusministeri Geoff Hoon. Tutkimuslautakunnalla on ollut erittäin laajat valtuudet, ja se on pystynyt mm. tutkimaan tuhansia sähköpostiviestejä ja asiakirjoja, jotka olisivat muutoin pysyneet salaisina.

Pääministerin pahin kriisi

Kellyn kuolema ja kasvava tyytymättömyys Blairin päätökseen Britannian osallistumisesta Irakin sotaan ovat vieneet Blairin hänen kuusi vuotta kestäneen pääministerikautensa pahimpaan kriisiin. Blairin hallitus julkisti vuosi sitten asiakirjan, jossa annettiin muun muassa ymmärtää, että Irak saattaisi käyttää kemiallisia tai biologisia aseita 45 minuutin varoitusajalla. BBC:n toimittaja sanoi tämän tiedon tulleen mukaan raporttiin Blairin viestintäjohtajan Alastair Campbellin vaatimuksesta. Campbell erosi viime kuussa, mutta sanoi eron johtuneen henkilökohtaisista syistä.

Kelly myönsi parlamentin valiokunnassa tavanneensa Andrew Gilliganin, mutta kiisti olevansa BBC:n kohu-uutisen päälähde. Tarkkailijoiden mukaan puolustusministeri Hoon saattaa joutua eroamaan jupakan vuoksi, koska Huttonin lautakunnassa esitetyt lausunnot viittaavat siihen, että puolustusministeriö kertoi toimittajille, että Kelly oli BBC:n kohuraportin päälähde.

Kellyn leski ja tytär ovat kertoneet lautakunnassa, että Kelly tunsi puolustusministeriön pettäneen hänet.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.