Kelly-äiti laskee säästäneensä kymppitonnin lastenhoidossa yksinkertaisella järjestelyllä

Supernanny Piia Penttalan yksinkertainen vinkki: Näin selviät vaikeista arjen tilanteista kiukuttelevan lapsen kanssa 1:41
Supernanny Piia Penttalan yksinkertainen vinkki: Näin selviät vaikeista arjen tilanteista kiukuttelevan lapsen kanssa

Kelly Burch kertoo säästäneensä kymppitonnin lastenvahtikikalla. Sosiaalisessa mediassa tosin on huomautettu, ettei niksissä ole mitään mullistavaa.

Lastenvahtipalvelut maksavat pitkän pennin. Kelly Burch tajusi tämän vuonna 2015 muutettuaan uudelle asuinalueelle. Kelly työskenteli kotoa, mutta tarvitsi lapsivapaata aikaa töiden hoitamiseen – eikä rahaa ollut ylimääräistä.

– Silloin sain tekstarin äidiltä, jonka tapasin paikallisessa leikkiryhmässä, amerikkalainen Kelly kuvailee Insiderissä.

– Tiesin, että Maria, kuten minäkin, tekee työtä kotoa, mutten ollut edes ajatellut asiaa paljoakaan. Tapaamisessa olimme liian kiireisiä juostessamme lastemme perässä.

Päättivät alkaa toistensa lapsenvahdeiksi

Marialla kuitenkin oli ehdotus: hän halusi vaihtaa lapsenhoitovuoroja Kellyn kanssa. Kelly suostui heti. Ideana oli, että yksi etätyöskentelijä saa tehdä töitä rauhassa sillä aikaa, kun lapset ovat toisen luona.

– Päätimme aloittaa kahdella kokonaisella päivällä viikossa ja seurasimme löyhästi päiväkotimaisia sääntöjä. Lähetimme lapsen mukana kaiken, mitä tahansa ruokia tai tavaroita hän tarvitsikaan; äiti, joka oli lapsivapaalla, toi lapsen ja myös haki tämän, minkä lisäksi aikataulu oli tarkka, Kelly kuvailee.

Systeemi toimi, ja pian aikaa lisättiin neljään hoitopäivään viikossa.

Säästi kymppitonnin lastenhoitokuluissa

Kahdessa vuodessa Kelly laski säästäneensä järjestelyn avulla kymppitonnin lastenhoitokuluissa, samoin Maria.

– Se [hoitoapu] tuntui asialta, jota ei voi mitata rahassa, mutta sillä oli rahallinen arvo: noin 5000 dollaria vuodessa, Kelly huomauttaa.

Laskelman Kelly perustaa ilmeisesti vuoden 2016 laskelmaan, jonka mukaan lastenhoito saattaa tulla perheille hyvin kalliiksi: keskimääräinen 6000 dollarin hinta kattaa lapsen hoidon vain kuudessa Yhdysvaltain osavaltiossa.

Ainoa syy hoitojärjestelyn päättymiselle oli, että Maria perheineen päätyi muuttamaan pois alueelta.

– Vaihtokaupasta oli enemmän apua kuin olisin voinut koskaan kuvitella, Kelly sanoo.

"Minua hämmästyttää, että ihmisistä tämä on mullistavaa"

Sosiaalisessa mediassa on ihmetelty sitä, että ajatusta lapsenhoidosta jaettuna tehtävänä pidetään erikoisena tai yllättävänä. Esimerkiksi Facebookissa huomautetaan, että lasten kasvattaminen on aina vaatinut "kokonaisen kylän verran" ihmisiä.

– Minua hämmästyttää, että ihmisistä tämä on mullistavaa. Miten luulette ihmisten ennen eläneen? Naapurit ja perhe olivat se kylä [joka kasvattaa lapsen], josta aina puhutaan. Ei sillä tarkoitettu ryhmähoitopaikkaa, jota johtaa joku vieras, Twitterissä puolestaan ihmetellään.

Suomessa kunnallisen varhaiskasvatuksen asiakasmaksut määräytyvät prosenttiosuutena perheen bruttotuloista. Maksut kuitenkin vaihtelevat perheen koon ja tulojen sekä lapsen hoitoajan mukaan. Maksu on enimmillään 288 euroa kuukaudessa ensimmäisen lapsen osalta, joten aivan Kellyn kaltaisiin säästöihin kikalla ei Suomessa yllä.

Lue myös:

    Uusimmat