Kelasta hämmästellään suomalaisen verkkokaupan hittituotetta: "Kuka haluaisi nukkua tällaisen lakanan alla?"

Byrokratialle on helppo hymyillä – ja se on ihan sallittua ja suotavaa. Mutta työttömyys ei ehkä ole naurun asia, Kelalta muistutetaan.

MTV Lifestyle uutisoi viime viikolla suomalaisen verkkokaupan erikoisesta tuotteesta: lakanoista, joihin on kuvioitu Kelan TT2-lomake, eli lomake, jolla ilmoitetaan työttömyysajan pituudesta.

Somessa hillittömäksi hitiksi noussut tuote aiheutti suomalaisissa myös ideointipuuskan. Ehdotuksia uuteen kuviointiin tuli avioeropapereista toimeentulohakemuslomakkeeseen.

Myös Kelalla tiedetään, mistä tuotteesta on kyse.

– Jossain somessa olen jo aiemmin törmännyt näihin lomakelakanoihin ja hymähtänyt, että kaikkea ne keksii, kertoo Kelan viestintäpäällikkö Minna Latvala.

Latvala kertoo, että lakanoihin painettu työttömyysajan ilmoitus eli TT2 on valitettavasti yksi Kelan eniten käytetyistä lomakkeista.

– Esimerkiksi kesäkuussa Kela maksoi työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa yhteensä lähes 250 000 työttömälle työnhakijalle. 

TT2-lomakkeella työtön työnhakija ilmoittaa Kelalle 4 viikon välein päivät, jotka hän ollut työttömänä, töissä tai työharjoittelussa. Näin työttömyysturva voidaan maksaa oikean suuruisena.

– Sillä tavalla lomake on erittäin tuttu jokaiselle, joka on ollut joskus työttömänä. Ehkä vähän mietinkin sitä, että kuka haluaisi nukkua tällaisen lakanan alla? En ehkä antaisi lahjaksi juuri lomautetulle tai työttömäksi jääneelle kaverille, Latvala pohtii.

"Pian se on historiaa"

Lahjansaajalta vaaditaankin todellista huumorintajua, jos tämän menneisyyteen tai nykyisyyteen kuuluu työttömyyttä.

– Byrokratialle on helppo hymyillä – ja se on ihan sallittua ja suotavaa. Mutta työttömyys ei ehkä ole naurun asia. Tai ainakin siihen tarvitsee vähän etäisyyttä tai mustaa huumoria.

Viestintäpäällikkö huomauttaa kuitenkin, että nykyään enää vähemmistö työttömistä tekee muutenkaan kyseistä ilmoitusta paperilomakkeella – yli puolet ilmoituksista tehdään nykyään verkossa.

– Sillä tavalla tämä lakanalomake on aika retro – pian se on historiaa. 

Eikä Kelasta muutenkaan suositella pohtimaan lomakkeiden täyttöä enää sängyssä.

– Meidän kelalaisten pääviesti lakana-asiassa voisi olla: Älä ota Kelaa mukaan höyhensaarille! Hoida Kela-asiat kätevästi verkossa ennen nukkumaanmenoa, Latvala vinkkaa.


Video: Aamulla herätys on varma, jos annat herätyskellon läpsiä sinut hereille.


Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja