Mainos

Kelan valtuutetut paheksuvat tylyjä kirjeitä

Kansaneläkelaitoksen valtuutettujen työvaliokunnan mielestä Kelan eläkkeensaajille lähettämät kirjeet ovat olleet vaikeaselkoisia ja tylyjä. Tänään kokoontunut työvaliokunta toteaa, ettei Kela ole kaikissa tapauksissa pystynyt asettautumaan asiakkaiden asemaan asian hoitamiseksi hienotunteisella tavalla. Valtuutetut kehottavat Kelaa parantamaan asiakirjojensa selkeyttä ja ymmärrettävyyttä sekä lisäämään toimintansa avoimuutta. Kela ei ole kuitenkaan toiminut lainvastaisesti, valtuutetut toteavat.

Kela lähetti osalle eläkkeensaajista kuluvana syksynä kirjeitä, joissa perittiin takaisin virheellisesti maksettuja kansaneläkkeen osia. Kela tarkisti eläkkeitä atk-rekisterin avulla tänä vuonna kattavasti ensimmäisen kerran. Yhteensä tarkistettavia eläkkeitä oli lähes 700 000, joista noin 7 000 eläkkeestä löytyi virhe. Kaikkiaan noin 4 200 eläkkeensaajaa oli saanut eläkettä liikaa. Liikamaksuista osa johtui Kelan omasta virheestä eläkepäätöstä tehtäessä, osa taas esimerkiksi työeläkelaitosten tai vakuutuslaitosten antamista virheellisistä tiedoista. Valtuutetut sen enempää kuin Kelakaan eivät usko, että eläkeläiset olisivat huijanneet Kelaa hyötymistarkoituksessa.

Takaisinperinnästä ei vielä päätöksiä


Suurimmat liikamaksut ovat kymmeniä tuhansia markkoja, mutta yleensä eläkerahoja on jaettu liikaa vain noin tuhat markkaa eläkeläistä kohden. Toistaiseksi yhtäkään takaisinperintäpäätöstä ei ole tehty. Niitä voidaan tehdäkin vasta sen jälkeen, kun valitusaika oikaisusta on kulunut umpeen ja oikaisupäätös on lainvoimainen. Kaikkien eläkeläisten, joiden eläkkeissä on jotain oikaistavaa, pitäisi saada kirje Kelalta joulukuun alkuun mennessä.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.