Kelan Huuhtanen: Vammaistuen tasoa nostettava

Vajaakuntoisten työhön osallistumisen tuki kaipaa parannuksia

Kelan tuoreen tutkimuksen mukaan vammaistuen liian tiukat myöntämisehdot eivät edistä vajaakuntoisen työhön osallistumista ja näin ollen eivät vastaa lainsäätäjän alkuperäistä tavoitetta. Ensimmäistä kertaa tukea hakevista peräti 40 prosenttia saa hylkäävän päätöksen, ja tuki alkaa usein liian myöhään, jotta se kannustaisi ansiotyöhön.

Kelan pääjohtaja Jorma Huuhtanen peräänkuuluttaa tuen tason nostoa ja muutoksia vammaistukea säätelevään lakiin.

-Vammaistuen parantaminen merkitsisi julkisten menojen kasvua, mutta toisaalta se toisi säästöä eläkemenoissa ja lisäystä työllisyydessä. Parhaimmillaan uudistus saattaisi olla kaksoisvoitto sekä vammaistuen saajille että yhteiskunnalle, Huuhtanen arvioi.

Pääjohtajan mukaan Suomen nykyinen vajaakuntoisten tuki heijastaa joko tai -ajattelua: joko ollaan täysipainoisesti töissä tai kokonaan poissa työelämästä. Pohjoismaisiin naapureihinsa nähden Suomi on ottanut vasta varovaisia askelia sekä että -ajattelun suuntaan.

Huuhtasen mukaan vajaakuntoisten työpanos on muissa Pohjoismaissa tuntuvasti Suomea suurempi. Esimerkiksi osittaista työkyvyttömyyseläkettä käytetään Suomessa huomattavasti vähemmän kuin Ruotsissa ja Norjassa. Suomessa myös vasta suunnitellaan sairausajan osapäivärahaa, joka esimerkiksi Ruotsissa on käytössä. Ruotsissa ja Tanskassa kroonisesti sairaan henkilön palkkaavalle työnantajalle korvataan täysimääräisesti työntekijän sairauspoissaolo.

Suomessa noin 10 % työikäisestä väestöstä saa invalidivähennystä verotuksessa, työkyvyttömyyseläkkeellä on 230 000 henkilöä, työnhakijoista on vajaakuntoisia 85 000, vajaakuntoisten ammatilliseen kuntoutukseen osallistujia on 17 400, vammaistuen saajia on 12 500, monipalvelukeskuksissa ja tuotannollisissa työkeskuksissa toimii noin 4 000 vajaakuntoista.

Vammaisten ja vajaakuntoisten oikeus työhön on kansainvälisesti ja kansallisesti tunnustettu ihmisoikeuskysymys. Kyse on koko yhteiskunnan edusta, sillä hyvinvointiyhteiskunnan tärkeimmäksi asiaksi on noussut työllisyyden parantaminen, Huuhtanen toteaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat