Keksijäpoliisi kertoo: Mitä kuuluu hurjalle autoharppuunalle?

Suomalaispoliisin keksimä"autoharppuuna"eli Carpoon 5:00

Poliisina työskennellyt Markku Limingoja kehitti 1990-luvulla huomiota herättäneen keksinnön: harppuunan, jolla poliisi saa takaa-ajettavan auton tai sen kuljettajan lamautetuksi.

Nykyisin eläkepäiviä Oulun rikospoliisin tehtävistä viettävä Markku Limingoja oli pohtinut 1990-luvun alussa töitä tehdessään ja omia sekä kollegojen takaa-ajotilanteita analysoidessaan, että miten ratkaisisi tilanteet helpommalla.

Hän kehitti harppuunan, joka sai tuotenimekseen Carpoon.

– Minua ihmetytti se, että pakenevan auton pysäyttämiseksi oli ajettava pakenijan edelle. Tämä oli pakollista esimerkiksi piikkimaton asettamiseksi, ja toiminta vaati useita partioita. Yhdysvalloissa pysäyttämiseen käytetään niin sanottua pyöräytystä (toim. huom. "pit move"). Carpoon toimii yhden partion toimesta ja on turvallisempi, Limingoja kertoo.

Carpoon-projekti on yhä elinvoimainen ja Limingoja on esitellyt laitteen toimintaa esimerkiksi poliisien messuilla Kanadassa.

– Tällä hetkellä Carpoon Oy on passiivitilassa, mutta laitteesta on tehty nyt kolmas versio, jonka kanssa olen käynyt Torontossa. Etsimme rahoittajaa projektin jatkamiseksi, olen toistaiseksi maksanut itse kulut. Laite ei ole tällä hetkellä aktiivikäytössä, hän kertoo.

Limingoja on patentoinut keksintönsä sekä Yhdysvalloissa että Suomessa.

– Piikki ajetaan pakenevan auton peräpellistä sisään ja piikin harukset avautuvat. Näin piikki jää tukevasti kiinni autoon. Kun autojen välille on saatu kiinteä yhteys voi pysäyttävä auto ryhtyä jarruttamaan. Jos tämä ei jostakin syystä onnistu, niin piikki voidaan katkaista. Tällöin piikin kärki jää pakenevaan autoon ja kärjessä aktivoituu seurantalaite, Limingoja avaa Carpoonin käyttöä.

Piikin läpi voidaan Limingojan mukaan myös sumuttaa joko sammuttavaa tai tainnuttavaa kaasua autoihin ja muihin suljettuihin tiloihin.

– Carpoon on tarkoitettu poliisikäytön lisäksi sellaisten viranomaisten käyttöön, joille se on aiheellista. Tavoitteemme on saada laite valmiiksi ja markkinoille, Limingoja linjaa.

Lue myös:

    Uusimmat