Kehitysvammainen Jorma, 32, etsii töitä somessa rahoittaakseen heviharrastustaan – törmää jatkuvasti ennakkoluuloihin: "Ne varmaan ajattelee, ettei me osata mitään"

Jorma Mäkinen, 32, haluaisi kovasti päästä tekemään töitä. Lievän kehitysvammansa vuoksi työnhaku on kuitenkin ollut vaivalloista. Mäkisen ystävätär auttoi Jormaa tekemällä työpaikkailmoituksen Facebookiin, mutta vielä ei ole tärpännyt. Mies toivoisi saavansa töitä, jotta hänellä olisi resursseja rakastamaansa harrastukseen, musiikkiin.

Jorma Mäkinen haluaisi kovasti tehdä töitä. Työnhaku on ainakin toistaiseksi ollut vaikeahkoa, sillä hänellä on lievä kehitysvamma, Aspergerin oireyhtymä eli lievä autismi.

Oireyhtymä ei juurikaan vaikuta nuoren miehen tavalliseen elämään: hän osaa esimerkiksi lukea, kirjoittaa ja käyttää teknistä laitteistoa aivan kuten muutkin.

Työkokemusta ja koulutusta löytyy – miksi työhaluinen mies ei saa töitä?

Mäkinen on tottunut tekemään töitä. Hän työskenteli siivoojana Keskuspuistossa seitsemän vuoden ajan, minkä jälkeen hänestä tuntui, ettei siivoojan työ ollut häntä varten.

– Minä en enää jaksanut siivota muiden jälkiä, Mäkinen perustelee työsuhteensa purkamista.

Mäkinen opiskeli itselleen uuden ammatin ja valmistui pari vuotta sitten varastomieheksi Keskuspuiston ammattiopistosta. Hän toivoisi saavansa koulutustaan vastaavaa työtä.

– Kyllä mä oon yrittänyt kovasti etsiä töitä, mutta vähän heikosti löytyy mitään, Mäkinen valittelee.

Siivoojan töiden lisäksi Mäkinen on käynyt parin kuukauden pituisissa työkokeiluissa. Mäkinen on myös kunnostautunut työnhakijana käymällä työvalmennuksessa. Ansioluettelo ja työhakemus ovatkin räätälöity työvalmentajan avustuksella.

Mäkinen kuvailee olevansa erittäin täsmällinen – toisinaan liiankin täsmällinen.

Hän on avoin niin osa-aikaiselle kuin pidempiaikaisemmallekin työlle, joka saa olla fyysisestikin kuormittavaa.

Lisäksi hän on ahkera ja huolellinen, eli kaikin puolin kelpo työntekijä.

Miksi kouluttautunut nuorukainen, jolla on työkokemusta, ei saa töitä?

Mäkinen ei ole työnhakijana saanut varsinaisesti palautetta kehitysvammastaan. Mäkinen kuitenkin uskoo, että työnantajilla saattaa olla ennakkoluuloja häntä kohtaan.

Hänestä onkin ikävää, että kehitysvamma tai työttömyys voi olla esteenä työnsaannille.

– Ne varmaan ajattelee, ettei me osata mitään, Mäkinen uskoo työnantajien ajattelevan.

Facebookin kautta tullut kannustus yllätti

Kun työn saaminen ei ottanut onnistuakseen, Mäkisen ystävä Aino päätti auttaa. Hän kirjoitti julkiseen Facebook-ryhmään työpaikkailmoituksen kokeillakseen "somen voimaa".

– Minulla on ystävä, joka hakee osa-aikaista työtä/keikkahommia yms. Helsingin alueelta, myös Vantaa käy. Hän on lievästi kehitysvammainen, minkä takia hänestä tuntuu, ettei kelpaa mihinkään. Ystävänä yritän todistaa toisin ja siksi laitoin ilmoituksen. 

– Löytyykö täältä somesta tuleva työnantaja, jolla olisi tarjota mahdollisuus ja laittaa ennakkoluulot kehitysvammaisia kohtaan romukoppaan? Ilmianna itsesi ja tuleva työpaikka. Valmius aloittaa vaikka heti ensi viikolla, Aino päättää ilmoituksensa.

Facebook-julkaisua on kommentoitu tsemppaavin kommentein. Mäkinen on otettu ja suorastaan häkeltynyt saamastaan tuesta. 

– Must he tekee melkei aina paremmi hommii ku omat työntekijät. Piru tarkkoja ja tunnollisii, eräs kommentoijista kehuu.

– S-ketju, Alepa ja Mac Donald's palkkaa mielellään kehitysvammaisia. Tunnollisia työntekijöitä ja tarkkoja, toinen kommentoija vinkkasi.

Mäkinen päättikin hakea työtä kaupasta, jota suositeltiin Facebook-päivityksen kommenttikentässä.

– Laitoin hakemuksen, mutta ei kelvannut, Mäkinen sanoo.

Työnteko mahdollistaisi rakkaan harrastuksen

Raskaan musiikin ystäväksi tunnustautuva Mäkinen soittaa bändissä bassoa ja kitaraa. Hän käy mielellään kuuntelemassa live-musiikkia klubikeikoilla ja kesäfestivaaleilla.

Mäkinen haaveilee tulevan kesän Tuska-festivaalista, sillä festarin yksi pääesiintyjistä on hänen lempiyhtyeensä, Slayer.

– Olisi kiva saada töitä myös siksi, että voisin käydä keikoilla. Liput ovat nykyään niin kalliita.

Lue myös:

    Uusimmat