Mainos

Auttaisiko joku oppimishäiriöistä Ristoa, 15? Hakenut useita kesätöitä tuloksetta: "Olisin hyvä"

15-vuotias Risto kirjoitti maaliskuussa Facebookiin avoimen ja henkilökohtaisen työhakemuksen, joka on herättänyt runsaasti huomiota.

Julkaisussaan hän kertoo olevansa kuten kuka tahansa muu nuori, mutta oppivansa asiat hieman hitaammin ja usein tekemisen kautta. Hän myös mainitsee, että kirjoitusvirheitä voi tulla lukihäiriön vuoksi. 

Näitä puutteita korjaa kuitenkin hänen mukaansa kova halu ja into tehdä työtä. Risto toivookin, että joku työnantaja näkisi hänen potentiaalin ja auttaisi muuttamaan hänen tulevaisuuden suunnan.

"Vaikea tukea lasta, kun mitään ei vastata"

Risto päätti siis kokeilla vielä Facebookin voimaa työnhaussa, koska aikaisemmat ponnistelut ja soittelu työnantajille ei ollut tuottanut tulosta.

– Laitoin kaikille ihmisille viestiä, jossa kysyin töitä. Minulle kerrottiin, että kaikki kesätyöpaikat on jo varattu, hän kertoo.

Kaikkialta ei ole edes viitsitty vastaamaan.

Pojan äiti kertoo, kuinka Riston sähköposti- ja Facebook-viesteihin on vastattu usein hiljaisuudella. Aina poika ei ole edes kysellyt kesätyötä, vaan pelkästään neuvoja työhakemusten parantamiseen.

– Monesti viesti on luettu, mutta vastausta ei vain tule, äiti sanoo ja lisää, kuinka vaikealta tuntuu tukea lasta, kun edes kannustavia kommentteja ei kuulu.

Nyt noin kuukausi avoimen työnhakuilmoituksen Facebookiin laittamisen jälkeen Risto on yhä vailla kesätöitä. Syyksi Risto veikkaa erilaisuuttansa.

Koulukiusaaminen jättänyt jälkensä

Monista muista 15-vuotiaista poiketen Ristolla on jo kertynyt työkokemusta, minkä luulisi olevan etu kesätyötä hakiessa.

Risto on aiemmin työskennellyt postinjakajana, tehnyt kiinteistöhuoltajan töitä ja työskennellyt sukulaisen omistamassa LVI-alan yrityksessä.

Palaute on ollut pelkästään positiivista.

– Aina on sanottu, että teen hommat hyvin, Risto kertoo.

– Jos töitä annetaan ja sanotaan missä on tekemistä, niin kyllä se minua kiinnostaa. Kunhan ei ole pelkkää lapulle kirjoittamista, hän lisää.

Risto harmittelee sitä, että työnantajat eivät aina näe heikon koulutodistuksen läpi. Hänen kohdallaan huonot numerot eivät kerro laiskuudesta, vaan oppimishäiriöistä ja siitä, että hän on joutunut koulukiusaajien silmätikuksi.

Ilkeämieliset koulukaverit ovat kovistelleet poikaa useiden vuosien ajan. Jopa osa hänen omista ystävistään on liittynyt kiusaajien joukkoon.

–Minua on kiristetty, minulta on otettu velkoja ilman syytä, hakattu ja tehty lappuja siitä, ketkä kaikki koululla vihaavat minua, hän kuvailee kokemuksiaan.

Enon esimerkki innoittajana

Kiusaaminen tyssäsi kuin seinään, kun kaksi Ristoa pahiten piinanneista pojista joutuivat vaihtamaan koulua. Samalla arvosanatkin lähtivät nousuun, eikä koulusta tehnyt mieli enää myöhästellä.

Risto ei anna rankkojen kokemusten varjostaa tulevaisuuttaan, vaan suhtautuu siihen optimistisesti. Hän kertoo saaneensa innoitusta lvi-alan yritystä pyörittävältä enoltaan ja toivoo, että voisi tulevaisuudessa itsekin työskennellä putkimiehenä.

– Enoni oli huono koulussa, niin kuin minäkin, mutta hän on menestynyt hyvin. Tahtoisin itsekin menestyä samalla tavalla, Risto toteaa.

Kesätyöntekijää vailla oleville työnantajille Ristolla on selkeä viesti.

–Jos haluat hyvän työntekijän niin täältä löytyy yksi.

Risto ei esiinny jutussa omalla nimellään hänen äitinsä toiveesta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.