Mainos

Käyttöhäiriö sulki ruotsalaisen ydinvoimalan

Voimalan turvallisuuspäällikön mukaan Olkiluodon voimalan sähkölaitteissa saattaa piillä sama heikkous.

Ruotsi käy läpi kaikki ydinvoimalansa Forsmarkin ydinvoimalassa tiistaina sattuneen käyttöhäiriön vuoksi. Tukholman pohjoispuolella sijaitseva Forsmarkin ydinvoimalan ykkösreaktori sammutti itsensä, kun sen ylläpitojärjestelmässä sattui häiriö. Tapaus on pahin Ruotsissa moneen vuoteen.

Ruotsin ydinvoimaloiden tarkastuslaitoksen (SKI) mukaan Forsmarkin ykkösreaktorin äkkipysäystä ei aiheuttanut reaktoriin tullut vika, vaan se sai alkunsa reaktorin ulkopuolisessa kytkinlaitoksessa sattuneesta oikosulusta, joka johti reaktorin äkkipysäytykseen.

Forsmarkin turvallisuuspäällikkö Ingvar Berglund kertoo, että varavoimajärjestelmän pettämisen syyksi on paljastunut alimitoitettu muuntaja, joka ei kestänyt oikosulun aiheuttamia jännitepiikkejä.

Vakavaa on, että reaktorin turvallisuus- ja hätäjärjestelmät olivat ilman sähköä 20 minuuttia, koska hätäjärjestelmille sähkön turvaavat dieselmoottorit eivät käynnistyneet automaattisesti.

Forsmarkin ydinvoimalan kolmesta reaktorista vain yksi on ollut tänään toiminnassa. Ykkösreaktori on suljettuna tiistain häiriön vuoksi, kakkosreaktorissa tehdään vuositarkastusta ja vain kolmosreaktori on ajossa.

TVO: Olkiluodossa tehty muutostyö estää häiriöt

Ruotsalaisen Forsmarkin ydinvoimalan käyttöhäiriöstä on informoitu myös Teollisuuden Voima Oy:tä. Olkiluodon voimalan sähkölaitteissa saattaa nimittäin piillä sama heikkous kuin Forsmarkissa, voimalan turvallisuuspäällikköBerglund sanoo.

Hänen mukaansa Forsmarkin tiistaisen käyttöhäiriön taustalla ollut heikkous on ollut sähkölaitteistossa siitä lähtien, kun sitä uusittiin 1990-luvun alussa. Laitetoimittaja on tiennyt asiasta, muttei katsonut aiheelliseksi kertoa siitä voimalan väelle, Berglund väittää.

Käynnissäpitotoimiston päällikkö Mikko Kosonen Teollisuuden Voima Oy:stä kertoo, että Olkiluodossa tehty muutostyö kuitenkin estää Forsmarkin ydinvoimalan kaltaisen tapahtuman. Sisarvoimaloiden sähkölaitteissa on alun perin ollut sama ominaisuus, jota on Olkiluodossa kuitenkin muutettu.

- Meillä ei voi sattua samanlaista sekvenssiä, joka siellä tapahtui. Meillä on aikanaan muutettu niin sanottua kierroslukumittauksen sähkönsyöttöä, joka otetaan nykyisin eri paikasta kuin aikaisemmin, Kosonen muotoilee.

Hänen mukaansa sähkönsyöttöä on varmennettu jo aikanaan, joten käyttöhäiriötä ei olisi voinut Olkiluodossa sattua. Lisäksi vuosien varrella osajärjestelmien sähkönsyöttöä on vaihdettu kokonaan eri paikkaan aina yksi järjestelmä kerrallaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.