Parasetamolin käyttö raskausaikana yhdistettiin lapsen ADHD:hen – tuloksia tulkittava varoen

Jos nainen käyttää raskauden aikana paljon parasetamolia sisältäviä kipulääkkeitä, on todennäköisempää, että hänen lapsellaan diagnosoidaan myöhemmin aktiivisuus- ja tarkkaavaisuushäiriö ADHD. Pediatrics-julkaisun uutisoimasta norjalaistutkimuksen havainnosta kertoi Reuters.

Tutkijat analysoivat tutkimusta varten lähes 113 000 lasta ja heidän vanhempaansa. Äideistä lähes puolet käytti parasetamolia jossakin vaiheessa raskautta. Lapsista runsaalla kahdella tuhannella todettiin ADHD.

Jos parasetamolia käytti vain yhden raskauskolmanneksen aikana, lapsen riski ADHD:hen nousi seitsemällä prosentilla. Jos parasetamolia käytti kahden raskauskolmanneksen aikana, riski nousi 22 prosentilla. Jos parasetamolia käytti kaikkien kolmen raskauskolmanneksen aikana, riski nousi 27 prosenttiin.

Naiset, jotka käyttivät parasetamolia 22–28 päivää, saivat ADHD-lapsen yli kuusi kertaa todennäköisemmin kuin äidit, jotka välttivät lääkkeen käyttöä raskauden aikana.

Parasetamolin lyhytaikainen käyttö ei näyttänyt lisäävän ADHD:n riskiä. Itse asiassa verrattuna äiteihin, jotka eivät käyttäneet parasetamolia raskauden aikana ollenkaan, riski synnyttää ADHD-diagnoosin saava lapsi oli kymmenen prosenttia pienempi äideillä, jotka käyttivät parasetamolia alle kahdeksan päivän ajan.

Tutkimus ei todista suoraa yhteyttä parasetamolin raskaudenaikaisen käytön ja lapsen ADHD:n välillä. Tuloksia on tulkittava varovaisesti myös siksi, että parasetamolin pitkäaikaisen käytön syynä saattaa olla jokin sairaus tai vamma, jolloin lisääntynyt ADHD-riski saattaa johtua näistä lääketieteellisistä ongelmista eikä niiden takia käytetystä lääkkeestä. ADHD:n taustalla saattaa siis olla esimerkiksi vakava kuume- tai tulehdustauti, ei sen vuoksi otettu parasetamoli.

Tutkimusta arvioineiden asiantuntijoiden mielestä ei ole mitään syytä välttää parasetamolin käyttöä raskausaikana, jos lääkkeelle syystä tai toisesta ilmenee tarvetta. Kohtuullisella käytöllä tuskin on vaikutusta vauvaan.

Suomessakin parasetamolia suositellaan ensisijaiseksi kipulääkkeeksi raskauden aikana. Silloin sen enimmäisannos on yksi gramma enintään kolme kertaa vuorokaudessa, mutta kuten muidenkin lääkkeiden kohdalla, aina kannattaa pyrkiä mahdollisimman pieneen annokseen ja hoitoaikaan.

Tulehduskipulääkkeitä, käytännössä ibuprofeenia, tulisi käyttää raskauden aikana vain siinä tapauksessa, ettei parasetamoli auta, ja silloinkin vain mielellään 27. raskausviikkoon asti.

Lähteet: Reuters, HUS​​​​​​​

***

9:23

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja