Nettiauto paljasti myydyimmät sähköautot: "Moni on nyt saanut lopullisen kimmokkeen"

Ladattavien autojen kysyntä ylittää tarjonnan:"Aika pitkät toimitusajat – jopa vuosi" 2:00
Ladattavat autot syövät polttomoottoriautojen markkinaosuutta. Ukrainan sodan seurauksena kallistuneet polttoaineet ovat kiihdyttäneet sähköautojen menekkiä, mutta uusien autojen toimitusajat ovat venähtäneet pitkiksi.

Autojen markkinapaikka Nettiauto kertoo verkkosivuillaan, että polttoaineiden hinnannousu on näkynyt myös heillä sähköautojen kasvaneena suosiona.

Nettiauto kertoo sähköautojen myynnin kasvaneen maaliskuussa sen palvelussa 80 prosentilla verrattuna helmikuun lukemiin.

Sähköautoja välitettiin Nettiauton kautta tammi–helmikuussa 1 200 kappaletta, mutta helmikuun lopusta maaliskuun loppuun ulottuvalla jaksolla määrä oli jo 1 900 autoa.

Maaliskuun suosituimmaksi sähköautoksi Nettiautossa nousi Tesla Model 3 (380 autoa). Voitto irtosi suorastaan ylivoimaisesti, sillä ero kakkosena olleeseen Tesla Model S:ään oli liki kolminkertainen (130 autoa). Kärkiviisikon täydensivät Nissan Leaf, Volkswagen e-Golf ja Volkswagen ID.3.

Nettiauton mukaan sähkö on käyttövoimana ohittanut bensan ja dieselin kirkkaasti yli 50 000 euron autoissa viime viikkoina. Suosituimpien Teslojen mediaanihinta on ollut yli 53 000 euroa.

– Sähköautot ovat keskimäärin uudempia ja arvokkaampia kuin polttomoottoriautot, joten myynnin kasvu korostuu korkeammissa hintaluokissa, Nettiauton liiketoimintapäällikkö Erno Kalalahti kertoo.

Kalalahden mukaan poikkeuksiakin on, sillä Nissan Leafit ovat menneet kaupaksi keskimäärin 27 000 eurolla.

– Moni on nyt saanut lopullisen kimmokkeen siirtyä uuteen käyttövoimaan, Kalalahti toteaa Nettiauton artikkelissa.

"Sähköautojen määrä ja osuus kasvanut merkittävästi"

Kuten aiemmin tällä viikolla uutisoitiin, on bensiinin ja dieselin yli kahden euron litrahinnat nostaneet suomalaisten sähköautokiinnostuksen aivan uudelle tasolle.

– Noin kolmannes maaliskuussa meiltä tilatuista autoista on ollut täyssähköautoja. Myytyjen sähköautojen määrä ja suhteellinen osuus kaikista tilauksista on kasvanut merkittävästi, sanoo Autokeskuksen toimitusjohtaja Karri Koskinen totesi STT:lle.

Laakkosen kehitys- ja markkinointijohtaja Mikko Mykrä arvioi STT:lle, että sähköautojen tarjonta ei kuitenkaan pysty tällä hetkellä vastaamaan lisääntyneeseen kysyntään. Uusien mallien määrä on moninkertaistunut muutamassa vuodessa, mutta esimerkiksi halvempien hintaluokkien sähköautoja ei ole vielä merkittävästi markkinoilla.

Sähköautojen kysynnän kasvu näkyy myös toimitusajoissa. Useat jälleenmyyjät kertoivat STT:lle, että uutta sähköautoa voi joutua odottamaan puolesta vuodesta jopa vuoteen. Automallien välillä on kuitenkin paljon vaihtelua – muutamia yksittäisiä autoja voi saada jopa suoraan varastosta.

Myös suuremmilla automarkkinoilla polttoaineiden hinnannousu on kiihdyttänyt sähköautojen kysyntää, mikä pidentää toimitusaikoja ympäri maailman.

Lähteet: Nettiauto, STT

Lue myös:

    Uusimmat