Käykö kateeksi? Suomalaisparin talvikoti on katamaraani Karibialla

Anne ja Tero Väli-Mattila ovat toteuttaneet sen, mistä monet Suomen talvikeleissä kärvistelevät vain haaveilevat: he viettävät talvet purjehtien Karibian auringon alla. Muutama vuosi sitten pariskunta osti veneen, seilasi Atlantin yli Karibialle ja aloitti toisenlaisen arjen paratiisimaisissa maisemissa.

Anne ja Tero Väli-Mattila eivät olleet kokeneita purjehtijoita ennen irtiottoaan, mutta meri ja veneily olivat aina olleet pariskunnan sydäntä lähellä.

– Olemme veneilleet koko elämämme oikeastaan, se on ollut molemmille luontaista ja miellyttävää, Anne kertoo.

Siirtyminen Suomen kotoisista maisemista eksoottiselle Karibialle kyti Väli-Mattiloiden mielissä useamman vuoden. Vuonna 2007 pariskunta sitten otti ja osti veneen ja suuntasi seuraavan vuoden heinäkuussa Helsingistä kohti lämpöisempiä vesiä.

Pysähdyttyään muun muassa Madeiralla, Kanarialla ja Kap Verdellä he rantautuivat joulun alla Barbadokselle.

– Atlantin ylitys kesti jopa kolme viikkoa. Tuulet puuttuivat, joten se oli aika pitkäveteistä. Kesti kauemmin kuin olimme kuvitelleet, Anne muistelee.

Karibialla he olivat vierailleet vain kerran aiemmin, mutta ensi reissunsa jälkeen Anne ja Tero ovat viettäneet joka talven paratiisimaisemissa purjehtien. Tutuiksi ovat tulleet niin eteläisimmät saaret kuten St. Vincent ja Grenadiinit, Saint Lucian, Martiniquen, Guadeloupen ja Dominican kaltaiset suuremmat saaret ja Neitsytsaarten ketju pohjoisessa.

Uusi arki auringon alla

– Me halusimme lähteä näkemään maailmaa. Tämä oli sellainen vaihtoehto, jolla saa kulujakin peitettyä, ja tarjottua myös muille kokemuksia Karibialla, Anne kertoo viitaten pariskunnan isännöimiin purjehduslomiin.

Väli-Mattilat toivottavat palmusaarilla purjehtimisesta haaveilevat tervetulleiksi aluksensa s/y Karibian kyytiin. Muina aikoina katamaraani toimittaa kelluvan kodin virkaa.

Arki tosin on arkea Karibiallakin, Anne muistuttaa.

– Siellä siivotaan, tiskataan ja laitetaan ruokaa ihan kuin kotonakin, mutta erilaisissa maisemissa, hän naurahtaa.

– Ei se ole vain jotain glamouria, että istutaan drinkillä rantabaarissa – vaikka sekin toki on mahdollista!

Arkeen leppoisissa maisemissa kuuluu myös kova työnteko – ainakin aika ajoin.

– Jos ja kun on vieraita, on se täyttä työtä. Silloin ollaan kokkina, siivoojana, kipparina ja vaikka baarimikkona 24/7.

Purjehtien paratiisissa

Karibia kuitenkin jaksaa viehättää, ja upeat puitteet tekevät arjesta innostavaa.

– On lämmintä, vedet ovat kirkkaita, ilmat ovat kauniita, Anne luettelee elämäntyylin etuja.

– Aina sieltä löytyy uusia saaria, uusia paikkoja, uusia ihmisiä ja uusia juttuja.

Itse matkantekokaan ei ole turhan työlästä. Vaikeuksia tai vaaratilanteita heillä ei ole ikinä ollut.

– Etenkin brittiläisillä Neitsytsaarilla purjehtiminen on helppoa, kun se on sellaista saarirykelmää. Ei ole kamalia aaltoja, ja aina pääsee suojaiseen satamaan.

Suomeen Anne ja Tero palaavat aina keväisin, jolloin edessä on tavallinen arki rakennusalan töitä tehden. Syksyllä iltojen pimetessä he karkaavat jälleen auringon alle. Esimerkiksi ensi kausi vietetään jälleen Neitsytsaarten ihanteellisessa ilmanalassa.

Studio55.fi/ Milja Haaksluoto

Juttu on uusinta keväältä 2012

Kuvat: Anne ja Tero Väli-Mattila

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja