Asuntojen hintojen nousu keskittymässä suurimpiin kaupunkeihin – kaupungistumisen ennustetaan "repivän" asuntomarkkinoita

2:01

Asuntojen hintojen nousu on tänä vuonna keskittymässä vain suurimpiin kaupunkeihin, ennustaa Pellervon taloustutkimus, PTT. Kaupungistuminen "repii" PTT:n mukaan asuntomarkkinoita erityisesti asuntojen hintojen osalta.

PTT:n ekonomistin Lauri Vuoren mukaan vielä vuosi sitten näytti, että asuntojen hintojen nousu olisi levinnyt laajemmalle myös keskisuuriin kaupunkeihin.

– Vaikuttaisi siltä, että hintojen nousu keskittyy nyt vain suurimpiin kaupunkeihin, Vuori sanoo.

PTT:n alueellisen asuntomarkkinaennusteen mukaan asuntojen hinnat nousevat tänä vuonna nopeimmin pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Helsingissä vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen ennakoidaan nousevan 3,5 prosenttia.

– Suomessa kaupungistuminen koskee muutamaa suurinta kaupunkia ja näistäkin vain pääkaupunkiseutu ja Tampere ovat voimakkaimman kaupungistumisen kohteina, Vuori sanoo.

Uusia asuntoja valmistuu tänä vuonna ennätysmäärä, mikä PTT:n mukaan tasaa hintojen ja vuokrien kehitystä ja pitää aisoissa hintapaineita kasvukeskuksissa.

Syrjäseutujen asuntomarkkinoihin talouden hyvä vire ei ole tarttunut

Pääkaupunkiseudun ja Tampereen ulkopuolella suurimmissa kaupungeissa hintojen nousu jää ennusteen mukaan tänä vuonna kahteen prosenttiin tai sen alle, ja nollakasvua tai laskuakin on paikoin nähtävissä. Ennusteen mukaan esimerkiksi Oulussa vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen ennustetaan nousevan 1,8 prosenttia ja Kuopiossa hintojen ennakoidaan pysyvän ennallaan.

PTT muistuttaa, että nopeutunut talouskasvu on piristänyt asuntomarkkinoita vain merkittävimmissä kasvukeskuksissa. Pienempien kaupunkien ja syrjäseutujen asuntomarkkinoihin talouden hyvä vire ei ole tarttunut lainkaan, vaan vanhojen asuntojen hinnat ovat edelleen laskeneet.

PTT ennustaa koko maassa vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen tänä vuonna nousevan 1,2 prosenttia. Viime aikoina epävarmuus talouden näkymistä on kasvanut ja syksyn mittaan kuultiin viestejä asuntokaupan yskähtelyistä. Vuori ei kuitenkaan usko nähtävän suurempia heilahteluja asuntokaupassa tänä vuonna.

– Uusia asuntolainoja nostetaan vilkkaasti ja kotitalouksien asunnonostoaikeet ovat hyvällä tasolla. Asuntokaupassa ei suuria muutoksia ole. Näyttää hyvältä, kun näyttää tasaiselta, Vuori luonnehtii asuntokaupan näkymiä.

PTT ennakoi vuokra-asumisen suosion kasvun jatkuvan

Voimakas uudisrakentaminen on hillinnyt vuokrien nousua kasvavissa kaupungeissa. Yleisesti erot vuokrien kehityksessä ovat PTT:n mukaan kaupunkien välillä pienemmät kuin erot asuntojen hintojen kehityksessä. PTT ennustaa uusien ja vanhojen vapaarahoitteisten vuokrien tänä vuonna nousevan 1,8 prosenttia, kun viime vuonna vuokrat nousivat 1,6 prosenttia.

Vuokra-asumisen suosio on kasvanut viime vuosina. Kaupungistuminen ei ole pysähtymässä Suomessa, joten PTT ennakoi vuokra-asumisen suosion kasvavan vielä tulevinakin vuosina ja vuosikymmeninä. PTT:n Vuori kuitenkin huomauttaa, että vuokra-asumisen suosion kasvu koskee pääasiassa pääkaupunkiseutua, Tamperetta ja Turkua.

PTT kertoo, että alueellisen asuntomarkkinaennusteen rahoittamiseen ovat osallistuneet Ympäristöministeriö, Ara, Kuntarahoitus, Tampereen kaupunki, Rakennusteollisuus, Kiinteistöliitto ja Rakli. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja