Kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed tuntee konfliktialueille lähteneitä – puolustaa Isis-palaajia: "Jokaisella kantasuomalaisella on oikeus palata kotiin"

Suomeen palasi viime sunnuntaina kolme al-Holin leiriltä paennutta perhettä. Helsingin kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed uskoo, että leiriltä palanneet pystytään sopeuttamaan osaksi yhteiskuntaa.   

Said Ahmed kertoo, että tuntee itsekin konfliktialueille lähteneitä, mutta sittemmin Suomeen palanneita henkilöitä. Hän uskoo, että Suomeen palaavat henkilöt ovat sitoutuneet pääsemään aatteesta irti.

– Suomeen on aiemminkin palannut ihmisiä konfliktialueilta. He ovat olleet viranomaisten kanssa tekemisissä ja ovat palanneet normaaliin elämään. Jokaisella kantasuomalaisella on oikeus palata kotiin, hän sanoo.

– Meidän tehtävämme on varmistaa, että heistä ei ole turvallisuusuhkaa meillä tai heille itselleen. Suurin osa palaajista on valmiita itse irtautumaan tästä ajattelusta. 

Ulkoministeriön mukaan Suomeen saapui viime sunnuntaina yhteensä 12 henkilöä, kolme naista ja yhdeksän alle 10-vuotiasta lasta. Said Ahmed ei itse tunne viime sunnuntaina leiriltä palanneita henkilöitä. 

Monissa maissa keskustelua on herättänyt se, tuleeko maiden ottaa lasten lisäksi myös äitejä takaisin kotimaahan. Viime sunnuntaina leiriltä palasi myös aikuisia naisia.  

– Uskon, että on hyvä, että Suomi ottaa myös äitejä. Jos ihminen haluaa päästä ääriajattelusta, meidän pitää auttaa siinä ja mahdolliset oikeudenkäynnit hoitaa täällä.

Yhdistävänä tekijänä näköalattomuus

Joulukussa kaksi suomalaista lasta kotiutettiin Syyrian al-Holin leiriltä. Tuolloin Suldaan kertoi sosiaalisessa mediassa tunteneensa näiden orpolasten vanhemmat.

Ilta-Sanomien mukaan joulukuussa Suomeen tuotujen orpolasten vanhemmat olisivat olleet vakaumuksellisia jihadisteja. Suldaan ei halua kertoa vanhempien taustoista lasten yksityisyyden ja turvallisuuden suojaamiseksi. 

– Yleisesti voin sanoa, että Suomesta konfliktialueille lähteneitä radikalisoituneita ihmisiä yhdistää näköalattomuus. Heillä voi olla päihdekierrettä tai vankilataustaa, jota ei ole saatu katkaistua. Nyt tarvitaan apua siihen, että palaajat pääsevät irti ääriajattelusta.

Kaikkiaan leirillä on pidetty noin 30 suomalaista lasta ja heidän noin 10 äitiään. Leirillä on edelleen useita suomalaisia lapsia sekä äitejä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja