Ulkoasiainvaliokunnan johtoduo rajusti eri mieltä al-Holista palanneista suomalaisista: "Ei voida hyväksyä, että näin radikalisoituneet aikuiset palasivat" – "Heillä on oikeus palata"

9:03
Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko ja varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja väittelivät Viiden jälkeen -ohjelmassa al-Holilta palanneiden suomalaisten tilanteesta. Katso videolta koko keskustelu!

Suomeen palasi sunnuntaina yhdeksän suomalaislasta ja kolme äitiä al-Holin leiriltä Syyriasta. Oppositio on jo ryöpyttänyt hallitusta siitä, että paluuoperaatio toteutettiin koronaepidemian turvin.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) ja varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) ovat eri linjoilla siitä, miten palaajien kanssa tulisi menetellä.

Niikon mukaan kaksoiskansalaisuus pitäisi olla poistettavissa henkilöiltä, jotka ovat olleet mukana terrorijärjestön toiminnassa – tapa, jota on jo esimerkiksi Tanskassa toteutettu.

– Ei voida hyväksyä sitä, että näin radikalisoituneet aikuiset palasivat Suomeen, Niikko sanoo.

Niikko kokee, että hallitus on pitänyt eduskuntaa pimennossa palautusoperaation yksityiskohdista, vaikka hallitus on linjannut, että keskeneräisistäkin asioista tulisi tiedottaa täysimääräisesti.

Tuomiojan mukaan asiassa on menetelty täysin oikein, eikä palaajien leimaaminen terroristeiksi ole oikein ennen kuin toisin todistetaan. Hänen mielestään lasten huostaanottaminen olisi julmaa.

– He ovat Suomen kansalaisia ja sellaisina heillä on oikeus palata Suomeen. He ovat tehneet valintansa täysin tietoisina siitä, että he tietysti joutuvat tutkinnan kohteeksi. On muistettava, että kyseessä on myös yhdeksän alle 10-vuotiasta lasta, Tuomioja sanoo.

Keskusrikospoliisi kertoi eilen, että leiriltä palanneita naisia ei lähtökohtaisesti epäillä rikoksista. KRP tekee esiselvityksen siitä, onko heidän toimistaan syytä aloittaa esitutkintaa. Naisia kuullaan noin parin viikon sisällä.

Katso jutun alusta videolta koko väittely al-Holilta palanneiden suomalaisten tilanteesta!

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja