Kaupunginvaltuutettu haki 500 euron korvausta uimavalvojan käytöksen takia – Salon kaupunki ei taivu, eikä nainen luovu taistosta: "Aion viedä asian suoraan hallinto-oikeuteen"

Salon kaupunginvaltuutettu Jaana Haapasalo (sit.) vaatii 500 euron vahingonkorvauksia Salon kaupungin uimahallissa sattuneesta välikohtauksesta.

Jaana Haapasalo oli ollut heinäkuun puolivälissä uimassa Salon kaupungin uimahallissa, kunnes oli saanut vesiroiskeet päällensä radalla uineen kilpauimarin uinnin seurauksena.

– Olin sanonut kilpauimarille, että hän voisi uida hillitymmin eikä perhosuintia ruuhkaisessa altaassa. Jouduin keskeyttämään oman uinnin, koska minulla meni vettä suuhun ja keuhkoihin.

– Sitten kilpauimarin tuttu, olisiko ollut valmentaja, meni uimavalvojalle motkottamaan, kun olin huomauttanut perhostelupärskimisestä.

– Kun olin lopettanut oma treenin, uimavalvoja tuli hyvin aggressiiviseen sävyyn kertomaan, että "kyllä täällä saa roiskia, kun on kilpauimari".

Haapasalo päätti tapauksen vuoksi hakea 500 euron vahingonkorvauksia Salon kaupungilta mielipahasta ja liikunnan ilon katoamisesta. Lisäksi hän vaatii kuuden euron ja 50 sentin uimahallin pääsymaksun palauttamista.

Vaatimukset hylättiin

Salon sivistyspalvelujohtaja hylkäsi Haapasalon vaatimuksen syykuussa, mutta hän vaati asiaan oikaisua.

Oikaisuvaatimuksessa todetaan, että uinninvalvojan ja hänen esimiehensä näkemykset eroavat Haapasalon näkemyksestä.

Salon vapaa-ajan lautakunta käsitteli oikaisuvaatimusta eilen ja hylkäsi sen.

– Meillä valmistelijana oli kaupungin lakimies, ja hän oli johtanut tekstissä harhaan lautakunnan jäseniä kertomalla, että vaatimukseni olisi lakiin perustamaton. Näin ei ole, koska vahingonkorvauslakiin perustuen voidaan mielipahavahingot korvata, jos halutaan, Haapasalo väittää.

Haapasalon mukaan lautakunnat käytännössä hyväksyvät aina virkamiesten esityksen eivätkä käytä omaa harkintaa.

– Vapaa-ajan lautakunta on varmaan luottanut virkamiesvalmisteluun. Lautakunnat ovat oikeastaan kumileimasimia. Harvoin käy niin, että heillä olisi itsenäistä harkintaa asioissa.

– Lautakuntiin ajautuvat henkilöt, jotka ovat jääneet kuntavaaleissa valitsematta ja saaneet pienten äänten turvin lautakuntapaikan. Se on demokratian kannaltakin kyseenalaista, kun heillä on päätösvaltaa aika paljon, Haapasalo tylyttää.

– Se voi olla, että suurin osa ei ole edes lukenut niitä tekstejä.

Seuraavaksi oikeuteen

Haapasalo ei aio jättää asiaa sikseen.

– Oikeastaan aion viedä asian suoraan hallinto-oikeuteen. Siinä on haittapuolena se, että asiat meinaavat jumittua oikeuden rattaissa pitkään ja päätös voi tulla vasta vuoden kuluttua. Myös oikeudenkäyntimaksu on kohonnut, taitaa olla 250 euron luokkaa.

Uimahallia kohtaa Haapasalolla ei ole kuitenkaan jäänyt suurempia haavoja, ja hän käynyt uimassa hallissa myös tapauksen jälkeen.

– Onneksi vakiporukka on ystävällistä ja mukavaa. Tämä tapaus oli harvinainen poikkeus.

Asiasta ensimmäisenä uutisoi Turun Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat