Kolumnisti väitti miehen kylpeneen naisten saunassa uimahalleissa – uimahallit kiistävät ja kertovat vaihtoehdoista, joita transsukupuoliselle tarjotaan

Kolumnissa väitettiin miehen saunoneen naisten saunassa – tästä kohussa on kyse 7:35
Kolumnissa väitettiin miehen saunoneen naisten saunassa – tästä kohussa on kyse.

Keski-Uusimaa julkaisi viime viikolla runsaasti huomiota herättäneen kolumnin, jossa kirjoittaja väittää "atleettisen miehen" saunoneen naisten puolella Järvenpään ja Hyvinkään uimahalleissa. Uimahallien edustajien mukaan huhu ei pidä paikkaansa.

Kolumni on julkaistu otsikolla "Mies" saunoi naisten puolella – tervetuloa uusi normaali?, ja sen kirjoittaja Veli-Pekka Kiviharju, väittää hänen ystävänsä sisaren kohdanneen naisten uima-asuun pukeutuneen miehen uimahallin naisten puolen saunassa sekä Järvenpäässä että Hyvinkäällä.

Otsikolla tiettävästi viitataan eduskunnassa hyväksyttyyn translakiin, vihjaten sen johtavan väärinkäytöksiin. Laki ei ole vielä voimassa.

Kolumnissaan Kiviharju kuvailee saunojaa "atleettiseksi ja möreä-ääniseksi", joka oli kertonut kanssasaunojilleen kokevansa myös olevansa nainen ja sen vuoksi saunovansa naisten puolella.

Sekä Hyvinkään että Järvenpään uimahallien edustajat kiistävät, että mies olisi saunonut naisten puolella.

– Jos se olisi tapahtunut, niin olisi tullut kyllä sitten tietoon, sanoo Hyvinkään liikuntapalveluiden halliesimies Katarina Norrena MTV Uutisille.

Järvenpään liikuntaesihenkilö Laura Häkkinen vastasi MTV Uutisille sähköpostitse. Kaupunki myös julkaisi tiedotteen vastineeksi kolumniin.

– Järvenpään uimahalli ei päästä vastakkaisen sukupuolen tiloihin henkilöitä, poikkeuksena alle kouluikäiset lapset ja uimahallin oma henkilökunta, tiedotteessa sanotaan.

Keski-Uudenmaan julkaisu on saanut paljon keskustelua aikaan myös sosiaalisessa mediassa. Transfeminiinit ry:n puheenjohtaja Tanja von Knorring kommentoi tilannetta hyvin valitettavaksi ja muistuttaa, että transnainen ei ole mies, vaan nainen.

– Todella valitettavaa, että tämmöistä tuodaan esille. Täytyy myös todeta, että transnaiset sinänsä eivät ole koskaan miehiä.

Itsekin eduskuntavaaleissa ehdolla oleva von Knorring arvelee, että kyseessä voisi olla vaalitemppu.

– Näen tässä vaaleja ennen olevaa liikehdintää, joka kohdistetaan vähemmistöön, mikä on edesvastuutonta. Taustalla on mitä todennäköisemmin translakia vastustaneiden harmi, että laki meni läpi, ja sitä yritetään käyttää nyt vaalisaseena.

Uimahallien ohjeet transsukupuolisille

Yksittäiset transsukupuoliset henkilöt ovat Norrenan ja Häkkisen mukaan ottaneet yhteyttä sekä Järvenpään että Hyvinkään uimahalleihin. Ohjeistukset heille vaihtelevat jonkin verran uimahallien välillä.

– Jos transihminen haluaa hyödyntää jompaakumpaa yleistä pukutilaa, niin keskustelemme hänen kanssaan kumpi pukutila olisi sillä hetkellä hänelle paras vaihtoehto, jos esimerkiksi sukupuolen korjaus on vielä kesken, Häkkinen kertoo.

Von Knorring muistuttaa, että osa transsukupuolisista asioi uimahallissa kuin kuka tahansa muukin.

Uimahallissa yleensä täytyy peseytyä ja saunoa ilman uima-asua, mutta on poikkeuksia, jotka koskevat esimerkiksi transsukupuolista, jonka sukupuolenkorjausprosessi on vielä kesken.

Esimerkiksi Järvenpäässä on ohjeistettu tällaisia henkilöitä ottamaan käyttöön Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto ry:n suosittaman käyttöoikeusmerkin. Kyseessä on sinivalkoinen ranneke, joka ilmoittaa muille, että henkilöllä on oikeus saunoa ja peseytyä uima-asu päällään.

Transjärjestö penää toimituksen vastuun perään

Transfeminiinien järjestössä on totuttu kolumnin aiheuttaman kaltaisiin kohuihin. Von Knorring kuitenkin ihmettelee, miksi kolumni on ylipäänsä julkaistu Keski-Uusimaassa ja kummaksuu toimituksen vastuuta.

– Eniten huolestuttavin asia on tässä se, että tällaiset lehdet, jotka kuitenkin ovat aika merkittäviä paikallislehtiä, ovat julkaisseet tämän. Se on minusta suoraan Julkisen sanan neuvoston sääntöjen ja totuudenmukaisuuden tarkastamista vastaan olevaa menettelyä.

Katso yllä olevalta videolta tarkemmin, mistä kohussa on kyse.

Lue myös:

    Uusimmat