15-vuotias poika vammautui hypättyään tutulta laiturilta pää edellä, kunta ei varoittanut yllätysmatalasta – isä kertoo turmapäivästä

Kesäkuun 15. päivänä 2020 15-vuotias poika hyppäsi Pudasjärven kaupungin ylläpitämällä uimarannalla laiturilta pää edellä veteen ja vammautui vakavasti.

Helmikuussa 2023 Oulun käräjäoikeus katsoi kaksi Pudasjärven kaupungin uimarannoista vastannutta virkamiestä syyllisiksi vammantuottamukseen ja tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen ja tuomitsi heidät sakkorangaistuksiin. 

Oikeuden mukaan vastikään lyhennetyllä laiturilla olisi pitänyt olla varoituskyltti matalasta vedestä.

Vakavasti loukkaantuneen pojan isä kritisoi Pudasjärven kaupungin virkamiesten ja viranomaisten toimintaa asiassa ja aikoo jatkaa oikeustaistelua oikeuden saamiseksi pojalleen. 

Hän kommentoi tapahtumia ensimmäistä kertaa julkisuudessa MTV Uutisille.

Tuttu ranta

Kesäkuinen uintireissu vuonna 2020 muutti perheen elämän lopullisesti.

– 2020 kesäkuun 15. päivänä menimme porukalla uimaan Pikkukangasjärvelle. Sitten tapahtui elämäni pahin asia, isoin onnettomuus mitä voi koskaan tapahtua elämässä, isä kertoo. 

Poika hyppäsi laiturilta matalaan veteen ja vammautui vakavasti. Aikaisempina kesinä he olivat käyneet uimassa useasti, ja rannan piti olla turvallinen. 

– Jälkeen päin kuultiin, että laituria oli lyhennetty siinä onnettomuuspaikalla viisi metriä. En tajunnut, ihmettelin vain, että miten täällä voi olla näin vähän vettä. Missään ei ollut ilmoitettu, missään ei ollut tietoa siitä, että laituria olisi lyhennetty tai mitään muutoksia tehty siihen.

– Rannalla ei ollut kylttejä, jotka olisivat kieltäneet hyppäämisen. Se on ollut turvallinen ranta, siinä on ollut 1,35-1,45 metriä vettä, niin että aikuisetkin ihmiset, jopa 185-senttiset kaverit ovat hyppineet minun uintiaikana siitä pää edellä.

Onnettomuuden jälkeen Pudasjärven kaupunki on luopunut uimarannan ylläpitämisestä.

– Sieltä on kokonaan laiturit poistettu. Kaupunki ei enää ylläpidä rantaa ollenkaan.

Päävastuullinen vältti oikeudenkäynnin

Pudasjärven kaupunki haastettiin tapahtuneesta oikeuteen, mutta kaikkia rannan turvallisuudesta vastanneita henkilöitä ei saatu haastettua.

– Ihmeteltiin moneen otteeseen kaikkien laki-ihmisten kanssa, jotka tulivat auttamaan minua asian kanssa. He yrittivät nopeuttaa tätä, mutta kävi niin että tätä niin sanottua pääjehua, joka vastasi rannan turvallisuudesta ja joka oli antanut laiturista lyhentämiskäskyn, ei haastemies ehtinyt saada kahteen vuoteen haastettua, isä sanoo.

Hän ei tiedä haasteen toimittamisen ongelmien syitä.

"Tämä katsotaan loppuun asti"

Oulun käräjäoikeus antoi päätöksen asiassa helmikuussa 2023.

Pudasjärven kaupungin hyvinvointi- ja sivistystoiminnan toiminta-alueella virkasuhteessa opetus- ja sivistysjohtajana toiminut virkamies tuomittiin vamman tuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 20 päiväsakkoon, yhteensä hän joutuu maksamaan 1 040 euroa. Hänen vastuullaan oli liikuntatoimen tehtävät.

Viran sijaisena liikuntatoimen koordinaattorina ja liikuntatoimen yksikön esimiehenä tapahtuma-aikaan toiminut virkamies tuomittiin vamman tuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 20 päiväsakkoon, yhteensä hän joutuu maksamaan 160 euroa.

Lisäksi virkamiehet velvoitettiin yhteisvastuullisesti korvaamaan perheen oikeudenkäyntikuluja 6 365 euroa.

Isä on valmis jatkamaan oikeustaistelua.

– Kaksi Pudasjärven virkamiestä tuomittiin oikeudessa sakkorangaistuksiin ja he ovat hakeneet valitusoikeutta hovioikeuteen. Kyllä tämä homma katsotaan loppuun asti, vaikka korkeimpaan oikeuteen.

– Kyllä poika on aikanaan minulta kysynyt, että miksi ihmiset tekivät tällaisen onnettomuuden, että laituri tehtiin tuollaiseksi. Paljon on miksi-kysymyksiä, isä sanoo. 

– Minä olen onnettomuuden takia menettänyt aika paljon omaa terveyttäni, unettomuutta ollut vuosikaudet ja raskasta ollut elämässä. En tiedä, mihin saakka tämä jatkuu, mutta pitkä matka tuntuu olevan, isä jatkaa.

"Tunareitten toimintaa"

Isä kritisoi rankasti Pudasjärven kaupungin virkamiesten toimintaa.

– Laiturin lyhennys oli yksinkertaisesti ammattitaidottomuutta, tunareitten toimintaa ihan täysin, virkamiesten täysin epäammattimaista käytöstä.

– Olen pettynyt Pudasjärven kaupungin rannoista ja turvallisuudesta vastaaviin ihmisiin, jotka hoitavat näitä asioita. Toimin itse aikoinani Nokialla työsuojeluvaltuutettuna, en voi ymmärtää tällaista, että kaikilla ei ole ammattitaitoa ja halua hoitaa asioita hyvin.

– Pudasjärvellä munattiin ja möhlittiin niin perusteellisesti kuin vain voi.

– Raskas polku on kyllä tällä hetkellä, on ollut ja tulee jatkumaan, voimia vaatii. Katsotaan kuinka pitkälle leveät hartiat kantaa.

Juttua muokattu 31.7.23 kello 21.15: Jutusta on poistettu pojan henkilöyteen sekä isän kertomia, pojan terveydentilaan viittaavia lauseita pojan esittämän pyynnön johdosta.  Pyyntö esitettiin jutun julkaisun jälkeen. (MTV Uutiset pahoittelee, että alkuperäisessä jutussa oli kerrottu nykyään täysi-ikäisen pojan henkilökohtaisia asioita)

Lue myös:

    Uusimmat