Mainos

Kaupthingin suomalaisasiakkaiden talletukset turvassa

Eduskunta on hyväksynyt järjestelyn, jolla turvataan suomalaisten talletukset vaikeuksiin ajautuneen islantilaisen Kaupthing-pankin täkäläisessä sivukonttorissa. Takauksella valtio ottaa kontolleen riskejä, joita järjestelystä saattaa aiheutua avuksi tulleille kolmelle pankille. Nordea, OP-Pohjola ja Sampo Pankki ovat sopineet yhteisestä järjestelystä, jolla talletukset voidaan maksaa täysimääräisenä korkoineen. Pankilla on noin 10 000 suomalaista asiakasta ja heillä keskimäärin 8300 euron talletukset.

Eduskunnan päätös syntyi luvuin 127-5. Poissa alkuillan äänestyksestä oli 67 kansanedustajaa.

Valtion takauksen hylkäämistä ehdotti keskustan Markku Uusipaavalniemi. Ehdotusta tukivat vasemmistoliiton Markus Mustajärvi, Unto Valpas ja Jyrki Yrttiaho sekä SDP:n Esa Lahtela.

Uusipaavalniemi perusteli ehdotustaan sillä, että koko pankkijärjestelmä on romahtamassa. Hänen mielestään valtion ei siinä tilanteessa pidä lähteä pankkien takuumieheksi ja järjestämään lisätappioita kansalaisille.

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Hannes Manninen (kesk.) puolusti valtiontakuun hyväksymistä sillä, että näin turvataan yleistä luottamusta pankkisäästämiseen. Mannisen mielestä järjestely on hyvä myös valtion kannalta. "Mitä ilmeisimmillä todennäköisyydellä" valtion rahaa ei Mannisen mukaan tulla tarvitsemaan.

Riskinotosta pitäisi maksaa

Keskustelussa kansanedustajat kiistelivät paljon siitä, pitääkö valtiontakauksen koskea myös talletusten kaikkia korkoja. Paavo Arhinmäen (vas.) mielestä tallettajat ottivat itse tietoisen riskin, kun lähtivät hakemaan nimenomaan korkeita korkoja, millä islantilaispankki houkutteli asiakkaita.

Eduskunnan talousvaliokunta ehti jo ehdottaa, että talletuksia olisi varauduttu korvaaman korkoineen 50000 euroon asti, mutta sen ylittävältä talletuksen osalta olisi taattu vain pääoma. Ehdotus ei kuitenkaan saanut jatkokäsittelyssä riittävästi tukea.

Valtiontakuu oli karvasta nieltävää myös niille vasemmistoliittolaisille, jotka äänestivät sen puolesta. Mikko Kuoppa päätteli, että ellei takuita hyväksyttäisi, kaatuisi lasku valtion syliin ennemmin tai myöhemmin.

Vasemmistoliiton mielestä eduskunnan olisi pitänyt vaatia samalla, että pankkeja tukiessaan valtio saisi aina vastaavan osuuden niiden omistuksesta. Kimmo Sasi (kok.) huomautti, että nyt virheen teki Kaupthing eikä apuun tulleita pankkeja pidä rangaista.

Myös SDP tarjosi takauspäätöksen kylkeen omaa lausumaehdotustaan. Kari Rajamäki (sd.) joutui korjaamaan esitystään äkillisesti, kun hallitusrintaman puolella tulkittiin, että SDP:n alkuperäinen ehdotus olisi tarkoittanut takauspäätöksen vastustamista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.