Jos joku odotti kaupan alan aukioloaikojen vapauttamisen tekevän sunnuntai-Suomesta kertaheitolla avoimen ja aktiivisen paikan, väärässä oli.
Viime vuoden alussa voimaan tullut muutos antoi esimerkiksi kampaamoille ja suurille ruokakaupoille lisää valtaa aukiolon suunnitteluun, mutta mitään valtavaa lumipalloefektiä vapautus ei käynnistänyt.
Kauppakeskuksissa on sunnuntaisin liikennettä, mutta niiden ulkopuoliset kahvilat ja ravintolat pitävät useimmiten ovensa kiinni.
Syynä ovat kaksinkertaiset henkilöstökustannukset. Työaikalain mukaan sunnuntailta maksetaan kaksinkertainen palkka.
– Ravintola-alalla henkilöstökulut ovat noin kolmanneksen kaikista kustannuksista, Matkailu- ja ravintopalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo.
– Kun ne tuplataan, sunnuntaista on hankala saada yrittäjän kannalta voitollista päivää.
Lapin mukaan kauppojen aukioloaikojen vapautuminen on lisännyt sunnuntaikysyntää myös ravintoloissa ja kahviloissa. Erityisesti se näkyy juuri kauppakeskuksissa, jotka usein edellyttävät liikkeiltään aukioloa kaikkina viikonpäivinä.
Lappi muistuttaa, että matkailun kannalta sunnuntai olisi tärkeä päivä. Ulkomailta Suomeen suuntautuva turismi on kasvussa, samoin ravintolaruokailu ylipäätään.
