Kauppaneuvos Kyösti Kakkonen osti historiallisen Pitsihuvilan – aikoo entisöidä koko 500 neliön rakennuksen entiseen loistoonsa: "Se on ihan selvä juttu, että tämä remontti tulee kalliiksi"

Museoviraston mukaan kenraaliluutnantti Nils Erik Weckman rakennutti Rauhanlinnan kauniin pitsihuvilan hopeahäälahjaksi vaimolleen. Rakennus valmistui vuonna 1900 mutta sitä on korjattu useasti valmistumisensa jälkeen. Ennen siirymistä Kyösti Kakkosen omistukseen, komea rakennus on toiminut muun muassa kansakouluna, mutta myös matkailukäytössä. Kakkosen käynnistämä mittava kotimaisin voimin tehtävä restaurointityö on jo hyvässä vauhdissa. Liikemies arvioi, että entisöinti tulee maksamaan paljon.

Kauppaneuvos ja liikemies Kyösti Kakkonen lokakuussa ostaman Rauhanlinnan pitsihuvilan entisöinti on aloitettu noin 20 rakennustyöntekijän voimin. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, Rauhanlinnan pitsihuvila voi olla juhlakäytössä jo ensi juhannuksena, Kakkonen kertoo.

Kakkonen osti Säämingin Lehtiniemessä sijaitsevan historiallisen pitsihuvilan viime lokakuussa. Itä-Savo-lehden mukaan kauppahinta oli 0,6 miljoonaa euroa.

Kakkonen totesi Kauppalehdelle, että kauppahintaa voi kuitenkin pitää vain käsirahana, sillä rakennuksen entisöinti tulee maksamaan paljon.

Mutta miten paljon?

– Rakennus palautetaan alkuperäiseen loistoonsa ja se tehdään yhteistyössä Museoviraston kanssa. Meillä on tietty ennakkobudjetti olemassa ja katsotaan riittääkö se. Se on ihan selvä juttu, että tämä remontti tulee kalliiksi, kun sitä tehdään suomalaisella käsityöllä, Kakkonen sanoo paljastamatta kuitenkaan budjettia.

Kakkosen mukaan kyseessä on kokonaisvaltainen entisöinti- ja kunnostusprojekti, jossa esimerkiksi parannetaan rakennuksen kuntoa ja uusitaan lämmitysjärjestelmä.

Itse pitsihuvilan lisäksi myös huvilaan kuuluva talousrakennus ja huvimaja entisöidään projektin yhteydessä.

Juhlatila arvovieraille

Mutta mihin 500 neliömetrin pitsihuvilaa on tarkoitus käyttää? Tuleeko siitä, museo, ravintola, hotelli vai kaikkea tätä?

– Sitä ei ole käyty miettimään. Erilaisia tapahtumia varmasti tulee eri muodossaan. Siinä sitten on mahdollista ehkä myös vuokrata huvilaa.

Kakkonen ei kuitenkaan tässä vaiheessa osaa sanoa, millä hinnalla pitsihuvilan voisi saada vaikka omalle juhlaseurueelle vuokrattua, mutta pikkurahoista ei varmasti puhuta.

Hän nimittäin toteaa, että pitsihuvila olisi ideaali esimerkiksi korkean profiilin yritysvieraille tai jopa valtiollisille arvovieraille.

Kakkosen mukaan pitsihuvilasta on tullut jo useita ”korkean profiilin” käyttäjäkyselyitä.

– Jos jollakin taholla on tulossa arvovieraita tai yrityselämän johtoa, niin varmasti soveltuu erinomaisen hyvin sellaiseen käyttöön.

Sitä pääsevätkö ihan tavalliset suomalaiset viettämään aikaa historiallisessa pitsihuvilassa, ei Kakkonen vielä osaa sanoa.

– Se minkälaiseksi kysyntä lopullisesti muodostuu ratkaisee asian. Onhan tuo hieno ja ainutlaatuinen paikka. 

Entä aikooko Kakkonen itse viettää kesiä jatkossa pitsihuvilassa?

– Ei ole sellaista tarvetta. On meillä kesäpaikkoja muuallakin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja