Marsalkka Mannerheimin entinen koti on myynnissä Mikkelissä – tämä massiivinen ja kaupungin historiallisin rakennus irtoaa nyt 1,7 miljoonalla eurolla

Marsalkka Mannerheimin entinen koti on myynnissä Mikkelissä – tämä massiivinen ja kaupungin historiallisin rakennus irtoaa nyt 1,7 miljoonalla eurolla 2:07
Historillinen kohde on myytävänä Mikkelissä. Historioitsija Pia Puntanen kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, millainen yhteinen menneisyys Marsalkka Mannerheimilla ja graniittitalolla on.

Mikkelin tunnetuimpiin rakennuksiin kuuluva niin sanottu graniittitalo on myytävänä. Rakennuksessa on aikoinaan asunut itse Mannerheimkin.

Kiinteistönvälittäjä Marianne Väisänen Asenne LKV Oy:sta on saanut mieleenpainuvan kohteen myytäväksi.

Mikkelin ydinkeskustassa sijaitsevalla, vuonna 1914 valmistuneella, jykevällä graniittipäällysteisellä kivitalolla on vahvat juuret Suomen historiassa.

Se on toiminut kotina muun muassa Marsalkka Mannerheimille jatkosodan aikaan vuosina 1941 – 1944.

Mannerheim asui lääkintäkapteeni Valter Dahlströmin omistamassa huoneistossa, johon kuului makuuhuone sekä oleskelu- ja ruokailutila.

Huoneistossa asui lisäksi vanhempi adjutantti Ragnar Grönvall ja taloudenhoitaja Aili Pohjalainen.

Tärkeä majapaikka, liiketilakeskus ja taidemuseo

Väisäsen kertoo rakennuksen olevan täysin omaa laatuaan päämajakaupungissa.

– Onhan se uniikki kaiken kaikkiaan. Rakennus on merkittävä myös arkkitehtuurisesti, sillä ei Mikkelissä ole muita tällaisia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Aikoinaan kauppaneuvos David Pulkkisen rakennuttama graniittitalo on sota-ajan jälkeen toiminut liiketilana useille eri yrityksille, muun muassa postille ja kahviloille.

Vuonna 1973 Mikkelin kaupunki osti rakennuksen Pulkkisen perikunnalta, jonka jälkeen rakennuksessa on toiminut muun muassa Mikkelin taidemuseo.

Koko rakennuksessa on pinta-alaa 2 064 neliötä ja se kattaa yhteensä kolme kerrosta.

Nyt graniittitalo on valmis uusille tarinoille ja se vaihtaa omistajaa 1,7 miljoonalla eurolla. Väisäsen mukaan kohteen hintalapun päättäminen ei ollut helppo pala purtavaksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

– Ei tämän hintaluokan kohteita juurikaan ole Mikkelissä myyty. Kyseessä on todella uniikki kiinteistö, eikä sille ole olemassa vertailukelpoista kohdetta.

Hintaan päädyttiin monen summan kautta.

Rakennuksessa ilmenneiden sisäilmaongelmien vuoksi uusi omistaja ei selviä täysin ilman lisäkustannuksia.

– Riippuu paljon, mitä tuleva omistaja tulee kohteella tekemään. Olemme kartoittaneet mahdollisten peruskorjausten kustannuksia, sillä niitä kohde vaatii. Sekä jos rakennus muutettaisiin asunnoiksi, niin millaisella neliöhinnalla niitä voisi jälleenmyydä.

Tavoitteena on myydä kohde vuoden sisällä

Nyt noin kuukauden päivät myynnissä ollut Armas Rankan suunnittelema graniittitalo on Väisäsen mukaan herättänyt kiitettävästi kiinnostusta potentiaalisissa ostajissa epävakaasta koronatilanteesta huolimatta.

Välittäjä on toiveikas myynnin suhteen ja on tyytyväinen sen toteutuessa vuoden sisällä.

– Yritykset suojelevat kassaa tässä korona-aikana, kun kukaan ei tiedä, kuinka kauaskantoisia seurauksia tällä tulee olemaan.

– Jos vuoden sisällä saisi liikahtamaan, niin se olisi hieno juttu.

Historioitsija Pia Puntanen kertoo MTV Uutiset Livessä, millainen yhteinen historia graniittitalolla ja Mannerheimilla on. Katso video jutun alusta.

Lue myös:

    Uusimmat