Kauppaan palautettiin pantittomia tölkkejä väärennetyillä viivakoodeilla – myyjänä toiminut Janne pääsi nokkeluudellaan rikollisen kolmikon jäljille: "Siinä tuli voittajafiilis"

Salossa sijaitsevaan elintarvikeliikkeeseeen palautettiin perjantaina suuri määrä pantittomia tölkkejä, joihin oli liimattu pantillisen tuotteen viivakoodi. Myyjä Janne Kirjavainen kertoo MTV Uutisille, miten hän pääsi palauttajien jäljille. 

Työvuoroon tullut Kirjavainen huomasi ensin hylätyt tölkit kaupan lajittelupöydällä.  Tarkemmalla syynäyksellä hän huomasi, että niihin oli liimattu pantillisen tölkin viivakoodi. Palautussäiliössä samanlaisia tölkkejä oli lisää.

– Kävin keräämässä kassalle tulleet pullokuitit ja kyselin, oliko joukossa isompien summien kuitteja. Yksi kassahenkilö kertoi noin 100 euron kuitista. 

Kirjavainen soitti aluepäällikölle, jonka kanssa sovittiin rikosilmoituksen teosta. 

Myöhemmin saman työvuoron aikana kassalta otettiin taas yhteyttä Kirjavaiseen. Sama henkilö oli palannut kassalle uuden pullokuitin kanssa. 

– Lähdin seuraamaan henkilöä parkkialueelle. Huomasin pakettiauton, jossa oli Bulgarian rekisterikilvet. Aloin epäillä, että on kyse vähän isommasta jutusta. Soitin poliisille uudelleen. Sain ostettua aikaa sillä, että kaksi kavereista meni läheiseen liikkeeseen. 

Myyjä kävi itsekin samassa liikkeessä kertomassa tutulle myyjälle havainnoistaan. Kun miehet tulivat ulos kaupasta, poliisipartio oli hätäkeskuksen mukaan vielä noin kahden minuutin päässä pakettiautosta.

– Seurasin kävellen jonkin matkaa pakettiauton perässä ja kerroin hätäkeskukseen auton liikkeistä. 

Poliisipartio sai pakettiauton ja kolmikon kiinni.

"Hyvä työ on tehty"

Kirjavainen soitti vielä saman päivän aikana pariin lähellä sijaitsevaan isoon elintarvikeliikkeeseen kertoen tapahtuneesta. Hän ei vielä tiedä, oliko kyseisissä kaupoissa tapahtunut vastaavaa. 

Salon Halikossa oli kuitenkin ollut samanlainen tapaus, jossa pantittomia tölkkejä palautettiin pantillisina elintarvikeliikkeeseen.

– Soitin Halikkoon ja sielläkin miehet olivat käyneet. He olivat käyttäneet samoja viivakooditarroja, joten kaikki ne pystyttiin kaivamaan helposti esiin.

Kirjavainen ajoi työpäivän päätteeksi autolla poliisilaitoksen ohi ja näki kolmikon pakettiauton laitoksen pihassa.

– Kyllä siinä tuli voittajafiilis. Tuli tunne, että hyvä työ on tehty.

Kirjavainen on tyytyväinen, että hän huomasi ajoissa tapahtuneen. 

– Kolmikon toiminta vaikuttaa suunnitelmalliselta. Seuraavana päivänä he olisivat ehkä ehtineet jo vaihtaa paikkakuntaa. 

"Tällaisesta jää kiinni"

Tölkkeihin liimatut viivakoodit olivat Kirjavaisen mukaan taidokkaasti tehtyjä ja näyttivät hyvinkin aidoilta.

– Pullonpalautuskoneet ovat kuitenkin sen verran hyviä koneita, että niiden avulla saadaan hyvinkin tarkkaan selvitettyä palautetuista tölkeistä ja pulloista asioita. Kyllä tällaisesta jää kiinni.

Poliisille selvisi, että yksi kiinniotetuista on alle 18-vuotias ja hänet luovutettiin sosiaaliviranomaisten huostaan. Kolmikkoa epäillään petoksesta.  

MTV Uutiset ei tavoittanut tutkinnanjohtajaa. 

Lue myös:

    Uusimmat