Mainos

Kaupat jakavat hävikkiruokaa yhä enemmän - opiskelijan loppukuu pelastettu

Kauppojen ruokahävikki on vähentynyt Eviran sääntöhölläyksen myötä.

Päivittäistavarakauppaliiton mukaan säännöt elintarvikkeiden vastuista ovat nyt selkeät, kun lahjoittamisen jälkeen vastuu ruuan laadusta siirtyy kaupalta hyväntekeväisyysjärjestölle. Evira muutti sääntöjä viime keväänä.

Pääkaupunkiseudulla operoivan HOK-Elannon laatu- ja ympäristöpäällikkö Satu Kattilamäki sanoo sääntöjen helpottavan "viimeinen käyttöpäivä"- ja "parasta ennen" tuotteiden antamista eteenpäin:

–  Meillä on nyt noin 40 yhteistyökumppania, jotka hakevat leivän lisäksi muita elintarvikkeita kymmenistä eri kaupoista. Aiemmin meillä oli 25 yhteistyökumppania, jotka hakivat pääasiassa leipää.

Torniolaisopiskelija Kalle on yksi niistä, jotka hyötyvät kauppojen vapaammasta hävikkiruokapolitiikasta.  Torniolaiskauppa jakaa hävikkiruokaansa hyväntekeväisyysjärjestön kautta. Ruuantarvitsijat laittavat järjestölle  hakemuksen, jonka perusteella heidät otetaan ruoka-avun piiriin. 

Ruokakassissa kolmioleipiä ja valmispizzoja

28-vuotias Kalle saa pari kertaa kuussa tekstiviestin, joka kertoo valmiin ruokakassin odottavan.

 – Järjestön pihassa katson muita, että katsovatko he minua, että siinä se köyhä nyt menee. Toisaalta kerron kyllä kavereilleni ihan avoimesti, että haen ruoka-apua, Kalle kertoo. 

– Loppukuusta avulla on suuri merkitys, kun rahat alkavat olla loppu. Otan pakkasesta pizzoja ja keitän makaronia, jota olen saanut.

– Ruokakassissa on myös usein kolmioleipiä ja riisiä.

"Tuntuu oikealta"

Päivittäistavarakauppaliiton asiantuntija Merja Söderstöm sanoo parannusta entiseen olevan selkeys. Lahjoittamisen jälkeen vastuu ruuan laadusta siirtyy kaupalta hyväntekeväisyysjärjestölle.

 – Esimerkiksi elintarvikkeen oikeasta säilytyslämpötilasta ja tuotevirheestä pitää vastata.  Nyt me saamme antaa hyväntekeväisyysjärjestöille ruokaa myös varastosta, jos tuotteisiin on esimerkiksi tehty virheellisiä päivämäärämerkintöjä. Tuotteethan ovat kuitenkin hyviä, sanoo Söderström.

HOK-Elannon laatu- ja ympäristöpäällikkö Satu Kattilamäki sanoo ruuan jätteisiin heittämisen tuntuneen pahalta.

–  Nyt koen, että voin oikeasti tehdä kuten omatuntoni ja arvomaailmani sanovat. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.