Mainos

Kauniaisten karhu matkalla takaisin metsiin

Riistanhoitajien mukaan kyse ei ole niin sanotusta häirikkökarhusta, vaan karhu on eksynyt asutuksen piiriin ja pyrkii määrätietoisesti takaisin metsiin.

Espoossa ja Kauniaisissa eilen vaellellut karhu poistui todennäköisesti viime yönä pois taajama-alueelta Espoon pohjoisiin metsiin. Poliisi seurasi karhun liikkeitä paikallisen riistanhoitoyhdistyksen Hannu Luodon avulla. Viimeisin havainto pohjoiseen pyrkivästä kontiosta tehtiin aivan Espoon keskuksen tuntumassa Kirkkojärvellä hieman puolenyön jälkeen.

Uudenmaan riistanhoitopiiri oli vielä aamulla yhteydessä Espoon-Kauniaisten riistanhoitoyhdistyksen Hannu Luotoon, joka oletti karhun poistuneen yöllä yli Turuntien pohjoisiin metsiin. Kyse ei hänen mukaansa ollut niin sanotusta häirikkökarhusta, vaan asutuksen piiriin eksyneestä karhusta, joka määrätietoisesti pyrki takaisin metsiin.

Karhu odotti yötä

Viranomaisten suuri huolenaihe oli myös karhun liikkeitä seuraamaan tulleet ihmiset.

- Karhun paluu kotikonnuilleen vaikeutui todennäköisesti, kun uteliaat ihmiset tulivat päivän aikana alueelle tekemään karhuhavaintoja. Se pani karhun odottamaan yötä, arvioi riistanhoidonneuvoja Jarkko Nurmi Uudenmaan riistanhoitopiiristä.

Pakenemaan pyrkivä karhu saattaa tällaisessa tilanteessa olla arvaamaton, tuntea itsensä uhatuksi ja pyrkiä ihmisten läheisyydestä pois. Silloin se on vaarallinen. Tilanne oli vähän samanlainen kuin vuosi sitten Järvenpäässä, jonne eksyi silloin suuri uroskarhu. Todennäköisesti suurimmat riskit karhun liikkumisesta syntyivät, kun ihmiset lähtivät pällistelemään alueella eksynyttä harvinaista eläintä ja valokuvailemaan sitä.

Karhunmetsästys EU:ssa on tiukan luontodirektiivin alaista. Esimerkiksi Suomessa, jossa on suhteellisen paljon eli 1 000-1 300 karhua, myönnetään vuodessa satakunta karhunkaatolupaa eri puolilla maata oleville karhukeskittymille. Uudellemaalle, jossa arvioidaan liikkuvan 18-20 karhua, ei viime vuosina ole myönnetty yhtään karhunpyyntilupaa. Niin sanotut häirikkökarhut saadaan kuitenkin poliisilain perusteella akuutissa ja vaarallisessa tilanteessa lopettaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.