Kauko-pennun kohtalon julki tuonut Jenni: "Kissa arvostaa uutta kotia enemmän kuin nääntymistä"

Pieni Kauko ei ole ainoa kesäkissan kohtalon kokenut kissa.

Kauko-kissan kohtalo on herättänyt surua ja vihaa eläinten ystävien keskuudessa. Pieni kissanpentu löydettiin nälkiintyneenä puuliiteristä eikä sen hyväksi ollut tehtävissä enää mitään. 

MTV:n Facebook-tilillä ihmiset kommentoivat ahkerasti pikkupennun kohtaloa – joko surullisena pennun kohtalosta tai sitten vihaisena siitä, että joku on ylipäätään voinut hylätä avuttoman kissan Suomen kylmyyteen.


Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

Vaikka kesäkissoista puhutaan joka vuosi, yhä edelleen moni kissa jää kodittomaksi syksyn tullessa. Monelle tuntuu olevan edelleen epäselvää se, ettei kissa todellakaan pärjää Suomen luonnossa yksinään.

"Tiesin, mikä on kivuttomin ja rauhallisin vaihtoehto Kaukolle"

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

Koskettavan tekstin Kaukosta kirjoittanut Jenni Soininen on itse toiminut miehensä kanssa vapaaehtoisena Joensuun eläinsuojeluyhdistyksellä viime vuoden alusta saakka. Hän kertoo, että puuliiteristä kissanpennun löysi yksityishenkilö, joka ymmärsi heti, että eläin oli saatava osaavampiin käsiin.

"Meillekin ilmestyi kissa mökille kesällä. Yritimme etsiä sen omaa kotia, mutta kukaan ei tiennyt kenen se on. Nyt sillä on uusi koti meillä."

"Olen suunnitellut, että teettäisin pennut kissallani. Taidan luopua ajatuksesta, kun ei ole mitään takuuta, että pennut saa hyvän kodin."

"Itselläni 4 kissaa enkä ikikuunapäivänä voisi tehdä omille enkä muiden kissoille näin. Kamala tarina, ihan itketti lukiessa. Miten vastuutonta ja inhottavaa toimintaa!"

"Kaukon kaltaisia on valitettavasti aivan liikaa! Toivottavasti tämä herättää ihmisiä, että jos löytää tällaisen jostain niin tekee vaikka hieman töitä, että kisu saadaan turvaan <3 Hesy yms tarvitsee varmasti vapaaehtoisia auttajia pelastamaan näitä!"

"Meidänkin löytämä kissa oli jo laiha ja todella nälkäinen, kun ei osannut vielä metsästää. Oli niin pentu. Kun pääsi sisään ja sai ruokaa, nukkui tämä pikkuinen monta tuntia. Ei olisi sylistä halunnut pois. Nyt on 10 vuotta ollut meillä ja edelleen on sylikissa, oikea hurmuri. Silloin oli elokuu. Kohtalo ois ollu sama (kuin Kaukolla), jos olisi ollut kylmä."

– Suomalaisten kommentteja MTV:n Facebook-sivuilla

– Hän toimitti sen meidän vapaaehtoiselle, joka soitti yhdistykselle. Menimme mieheni kanssa sitä hakemaan eläinlääkäriin, Soininen kertoo.

Tilanne ei vaikuttanut hyvältä.

– Pelkäsin alusta saakka, ettei se selviäisi ja matkalla päivystävälle eläinlääkärille epäilin pikkuisen jo kuolleen, vaikka hengitys oli vielä melko säännöllistä. Eläinlääkäri teki päätöksen eutanasiasta, koska Kaukon hyväksi ei ollut tehtävissä enää mitään. Matkalla, kun silittelin ja rauhoittelin pikkuista, elättelin vielä toiveita, mutta kyllä minä melkein tiesin, mikä on kivuttomin ja rauhallisin vaihtoehto Kaukolle.

Soininen kertoo, että liikuttavan päivityksen julkaistuaan hän on saanut ihmisiltä viestejä. Monessa niistä on ihmetelty sitä, millainen ihminen voi jättää lemmikin taakseen, vaikka nykytietojen valossa hyvin jo tietää, mikä sen kohtalo silloin on.

Eikä Kauko olekaan ainoa kissa, joka on joutunut kokemaan hylkäyksen aiheuttamat karut seuraukset.

– Kaukon kaltaisia tapauksia on ollut täällä Pohjois-Karjalan alueella. Kauko oli ensimmäinen minulle koko tässä vapaaehtoistoimenkuvassa, onneksi jo iloisempiakin tapauksia olen kohdannut. Kirjoitin päivityksen vapaaehtoisen pyynnöstä Kaukon muistoksi ja omia tuntojani purkaakseni. Kirjoituksen koskettavuus ihmisille on tullut täytenä yllätyksenä, Soininen kertoo päivityksestään, jota on jaettu jo tuhansia kertoja.

"Luultavasti kyse on välinpitämättömyydestä"

Mikä saa ihmisen ottamaan kesäkissan, vaikka vuosi toisensa perään asiasta muistutetaan?

– Minä itse en ymmärrä, mistä kesäkissojen ottaminen johtuu. Sellainen pentuhan on suloinen ja kiva kaveri, mutta miksi ei sitten voisi etsiä uutta kotia, jos huomaa, etteivät resurssit riitäkään? Luultavasti kyse on välinpitämättömyydestä. Pyytäisinkin kaikkia, jotka meinaavat jättää kissan, kun muuttavat mökiltä kaupunkiin tai kaupungissa kodista toiseen, että etsikää mieluummin uusi koti, useita erilaisia kanavia löytyy kyllä, Soininen kehottaa.

Tarvittaessa voi ottaa yhteyttä esimerkiksi paikallisiin eläinsuojeluyhdistyksiin, kissakoteihin tai muihin vastaaviin.

– Kissa ei ehkä arvosta kuljetuskoppaan sullomista, mutta arvostaa varmasti uutta kotia enemmän kuin nääntymistä ja paleltumista, Soininen vakuuttaa.

Miten otat kissan kiinni?

Kaikki meistä voivat auttaa kesäkissoja. Mutta mistä tietää, onko pihalla kuljeskeleva kissa vailla kotia?

– Jos näkee kissan pihalla, kannattaa seurailla, onko se joka päivä siellä, ja alkaako pikkuhiljaa hakeutua sisälle, anooko ruokaa, Soininen vinkkaa.

Jos siis pihapiirissä alkaa jatkuvasti pyöriä vieras kissa ja mahdolliset naapurikyselyt eivät tuota tulosta, kissa on suotavaa ottaa kiinni ja toimittaa löytöeläinkodille. 

– Sirutetut kissat löytävät helposti kotiinsa, jos siru on rekisteröity ja ajan tasalla. Paikallisilta eläinsuojeluyhdistyksiltä ja metsästysseuroilta saa lainaan panttia vastaan loukkuja, joihin sitten laitetaan kissanruokaa ja kissan sinne mentyä kissan voi toimittaa ihan loukussa löytöeläinkotiin. Jos kyse on kissasta, joka tunkee syliin ja antaa ottaa syliin, sen voi viedä vaikka ihan kopassa. 

Kissan olemus kertoo paljon. Jos kissa on kovin laihassa kunnossa, on todennäköistä, ettei sitä kukaan ruoki.

– Kissa alkaa laihtua heti, kun jää ilman kissanruokaa ja hoitoa. 

Soininen muistuttaa, ettei mitään lemmikkiä pitäisi ottaa päätä pahkaa.

– Eläimen hankkimista pitäisi harkita tarkkaan, sillä siihen joutuu sitoutumaan vuosiksi.

Soinisella itsellään on kokemusta eläinsuojeluyhdistysten kautta otetuista lemmikeistä. 

– Olen nuoresta saakka halunnut auttaa tässä kodittomuusongelmassa. Nyt meillä on ollut 1,5 vuotta SEYn kautta otettu Julle-beagle, joka on ollut koe-eläimenä Helsingin yliopistossa.

Lue myös:

    Uusimmat