Mainos

"Kauhujen tohtori" johtaa järjestöään piilosta – merkittäviä Isis-johtajia kuollut viereltä

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon on vahvistanut äärijärjestö Isisin päästrategina pidetyn Abu Muhammad al-Adnanin kuoleman. Al-Adnani on muutaman kuukauden sisällä jo toinen korkea-arvoinen Isis-johtaja, joka on saanut surmansa. 

Pentagonin mukan al-Adnani sai surmansa ilmaiskussa viime kuussa lähellä Al Babin kaupunkia Aleppon maakunnassa. Isis ilmoitti strateginsa kuolemasta jo aiemmin.

Useiden arvioiden mukaan al-Adnani on tähän asti korkea-arvoisin surmattu Isis-johtaja.

Al-Adnania pidettiin järjestön kakkosmiehenä. Hänet tunnettiin myös Isisin tiedottajana. Viranomaisten mukaan al-Adnanilla oli merkittävä rooli muun muassa terrori-iskuissa Pariisissa, Brysselissä ja Istanbulin lentokentillä sekä Bangladeshin kahvilaiskussa.

Al-Adnani tiedettiin myös ääniviesteistään, joilla hän kehotti muslimeja tekemään iskuja lännessä. 

Vankilan kautta Isisin armeijan johtoon

Aikaisemmin tänä kesänä Isis ilmoitti myös toisen johtajansa kuolemasta.

Abu Omar al-Shishanin surmasta kerrottiin heinäkuussa. "Tshetsheeni-Omar" tunnettiin raivokkaana sotilaana ja terroristijärjestön puolustusministerinä.

Isisin mukaan hänet tapettiin Mosulin eteläpuolella sijaitsevassa Shirqatissa.

Yhdysvallat oli luvannut etsintäkuulutetun Tshetsheeni-Omarin päästä viiden miljoonan dollarin palkkion.

Al-Shishani syntyi Georgiassa vuonna 1986. Georgia kuului tuolloin Neuvostoliittoon. Hänen perheessään isä oli kristitty ja äiti muslimi. Al-Shishani taisteli tshetsheenikapinallisena Venäjän armeijan joukkoja vastaan, kunnes liittyi Georgian armeijaan vuonna 2006.

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan Tshetsheeni-Omar vapautettiin armeijasta terveydellisistä syistä kaksi vuotta myöhemmin. Vuonna 2010 hänet pidätettiin aseiden hallussapidosta. Sen jälkeen hän vietti yli vuoden vankilassa ja jätti kotimaansa vapaudutuaan. 

Seuraavan kerran Tshetsheeni-Omarin nimi nousi esille vuonna 2012 Syyriassa. Hän oli noussut siellä ulkomaisten taistelijoiden osaston johtoon. Myöhemmin hän johti koko Isisin armeijaa. 

Tshetsheeni-Omar ei  ilmeisesti kuulunut Isisin poliittiseen johtoon. Hänen uskotaan kuitenkin toimineen Isisin johtajan Abu Bakr al-Baghdadin sotilaallisena neuvonantajana. 

Kansainvälinen media kertoi kesällä, että Isisin johtaja al-Baghdadi olisi kuollut. Väitteet kumottiin myöhemmin. Hän johtaa järjestöään piiloutuneena. 

Vuonna 1971 syntynyt irakilainen al-Baghdadi on oikealta nimeltään Ibrahim Awwad Ibrahim al-Badri. Nuorena aikuisena radikalisoitunut al-Baghdadi on opiskellut Koraanin lausuntaa Bagdadin islamilaisessa yliopistossa. Joidenkin tietojen mukaan hän on väitellyt myös tohtoriksi. 

Videolla entinen Isisin jäsen kertoo järjestön harrastamasta elinten varastamisesta. 

Lähteet: Reuters, AFP

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.