Katujengikäräjillä heiluteltiin rasismikorttia – MTV:n Rikostoimittajat: "Viranomaisten ei pitäisi mennä tähän lankaan"

9:31

Katujengikäräjillä vilauteltiin rasistikorttia. MTV:n rikostoimittajat keskustelivat aiheesta Uutisaamussa.

Rikostoimittaja Rebekka Härkönen kuvaili, miten murhan yrityksestä syytetty Milan Jaff julisti maanantain oikeudenkäynnissä saaneensa liian kovan tuomion Helsingin käräjäoikeudesta, koska hän on ulkomaalaistaustainen. Jaff on helsinkiläisen katujengin pomo.

– Eihän tämä ole ensimmäinen kerta, kun tätä korttia käytetään. Täytyy muistaa (Jaffin) kymmenen vuoden tuomiosta vielä, että sehän tuli vakavista rikoksista, kertoi rikostoimittaja Pekka Lehtinen.

– Siellä oli väkivaltarikosta ja ampuma-aserikosta, eli pohjilla on kovia tekoja, joista tuomio on tullut, ja nyt vielä tämä murhan yritys.

Lehtinen arvioi, että Jaffin käyttäytyminen oikeudessa kuvastaa katujengeihin liittyvää ominaispiirrettä eli viranomaisvastaisuutta, uhoa ja sitä, ettei mitään kunnioiteta, ei edes oikeutta.

– Poliisikin on sanonut, että katujengien ja muiden uusien ulkomaalaistaustaisten jengien kohdalla näkyy ennen kuulumaton viranomaisvastaisuus, jota ei ole ollut aikaisemmin perinteisten jengien kohdalla, MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén sanoi.

"Viranomaisten pitäisi uskaltaa puuttua"

Rebekka Härkönen totesi, että maanantain oikeudenkäyntipäivästä jäi jopa sellainen olo, että Jaff epäsuorasti jopa uhkaili viranomaisia.

– Tässä tapauksessa viranomaisten ei pitäisi mennä tähän lankaan, että hän vetää rasistikortin, että te kohtelette meitä näin, kun me olemme ulkomaalaisia, Härkönen sanoi.

– Viranomaisten pitäisi uskaltaa puuttua siitä huolimatta, että he vihjailevat rasismista.

Katujengiläisten rasismisyytösten lisäksi Rikostoimittajat-osiossa puitiin myös törkeää ihmiskauppavyyhtiä, jota keskusrikospoliisi selvittää parhaillaan. KRP:n mukaan vyyhdissä on jätetty palkkoja maksamatta ja käytetty jopa tuhanteen uhriin esimerkiksi painostusta, uhkailua ja jopa väkivaltaa.

Koko keskustelun voi katsoa artikkelin yllä olevalta videolta.

Uutisaamun Rikostoimittajat-osiossa käydään läpi viikon mielenkiintoisimpia puheenaiheita rikos- ja oikeusjuttujen saralta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja