MTV katujengikäräjillä: Äänessä Milan Jaffin kaveri, jota ammuttiin keuhkoon – "Pelkäsin kuolevani"

MTV katujengikäräjillä, jossa ääneen päässee jengipomo Milan Jaff: Miten oikeudenkäynti sujuu vakavan uhkauksen jälkeen? 2:43
MTV Uutiset raportoi käräjiltä aamulla. Turvatoimet olivat edelleen kireät, mutta eivät samaa luokkaa kuin eilen vakavan uhkauksen jälkeen. Katso raportti yltä.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on jatkanut katujengioikeudenkäyntiä rauhallisissa tunnelmissa. Oikeudessa on kuultu tänään jutun syytettyjä.

Turvatoimet ovat Vantaalla käräjäoikeudessa edelleen tiukat, mutta torstaina käräjäoikeuteen tehty uhkaus ei näytä juurikaan vaikuttavan. Poliisi on edelleen näyttävästi läsnä, mutta pommikoiria tai panssariautoja ei käräjillä enää näy.

Torstaina tilanne oli täysin eri ja tunnelma kireä, sillä joku toimitti käräjäoikeuden kansliaan ennen istuntopäivän alkua vakavan, ihmisten henkeen ja terveyteen kohdistuvan uhkauksen. Viesti tuli sähköpostitse.

Poliisi kertoi myöhemmin torstaina, että uhkaaja on saatu kiinni ja puhutettu. Henkilö osoittautui poliisin mukaan vaarattomaksi, eikä hänellä ollut kytköksiä katujengeihin.

Oikeutta istuttiin torstainakin normaalisti uhkauksesta huolimatta. Torstaina oikeussalissa käytiin läpi kirjallisia todisteita. Tänään vuorossa on osan syytetyistä kuuleminen.

Seitsemän syytettynä murhan yrityksestä

Oikeudenkäynnissä syyttäjä vaatii seitsemälle nuorelle miehelle rangaistusta murhan yrityksistä. Syyttäjän mukaan kahdessa porukassa olleet miehet ampuivat toisiaan päin Vantaan Leinelässä 6. päivä elokuuta viime vuonna. Ampuminen tapahtui yöaikaan. Laukaukset osuivat muun muassa päiväkotirakennukseen, mutta viranomaisten käsityksen mukaan sivulliset eivät olleet vaarassa.

Yksi välikohtauksessa olleista miehistä loukkaantui tilanteessa vakavasti. Pistoolin luoti osui miehen olkavarteen ja tunkeutui sitten keuhkoon. Mies jätettiin autosta haavoittuneena Peijaksen sairaalan päivystyksen eteen saman yön aikana.

Syyttäjän näkemyksen mukaan miestä ammuttiin autosta, jossa matkusti kolme espoolaiseen katujengiin kytkeytyvää henkilöä. Espoon jengin, eli "L-Cityn" on kerrottu koostuvan lähinnä Espoon Leppävaarassa asuvista nuorista maahanmuuttajataustaisista miehistä.

Myös autossa olleita miehiä päin ammuttiin, mutta kaksi haulikolla ammuttua laukausta meni pääosin ohi. Auton kuljettajaa osui hauleista yksi, mutta mies ei loukkaantunut pahemmin.

Syyttäjän mukaan autoa päin ammuttiin helsinkiläiseen katujengiin, "Kurdish mafiaan" tai "47-jengiin" liittyvästä porukasta.

Syyttäjän näkemys on, että haulikon varressa oli someräppärinä tunnettu Milan Jaff, joka sai jo viime toukokuussa Helsingin käräjäoikeudessa 10 vuoden vankeustuomion vakavista, katujengien nimissä tehdyistä rikoksista.

Niin Jaff kuin muutkin ammuskeluun liitetyt miehet ovat kiistäneet syyttäjän esittämät rikokset. Miehet ovat kuitenkin pääosin myöntäneet olleensa tapahtumien aikaan paikalla.

Kaiken kaikkiaan jutussa on yhdeksän syytettyä. Kahta syytetään lievemmistä rikoksista tapahtumiin liittyen.

Vasta yhtä kuultu

Tänään oikeudessa on ennätetty kuulla muun muassa espoolaiseen katujengiin liitettyä miestä. Mies on entinen räppäri, jota vastaan helsinkiläisjengi suunnitteli Helsingin käräjäoikeuden mukaan väkivaltaista hyökkäystä ravintola Kaivohuonelle viime vuoden syksynä. Mies kertoi oikeudessa, että on sittemmin lopettanut räppäämisen uskontonsa takia.

Mies vastaili syyttäjien, avustajansa ja muiden avustajien kysymyksiin lyhyesti. Kuulemisen aikana kuitenkin kävi ilmi, että mies oli jo esitutkinnan aikana nimennyt autosta ampuneen henkilön.

Mies oli siis syyttäjän käsityksen mukaan kyydissä autossa, josta ammuttiin vakavaan haavoittumiseen johtaneet laukaukset. Häntä syytetään murhan yrityksestä muiden rinnalla. Miehen itsensä mukaan ampuja ja auton kuljettaja oli hänen ystävänsä, eikä hän itse ampunut.

Oikeudessa mies kertoi, että tapahtumapäivänä hänellä ei ollut ennakkoon tietoa mistään ammuskelusta tai sellaiseen liittyvästä suunnitelmasta. Miehen mukaan hän oli ollut ystäviensä kanssa liikkeellä autolla, ja he olivat olleet matkalla Vantaan Leinelään tutavan luokse polttelemaan kannabista.

Mies kertoi, että hänen ystävänsä, eli auton kuljettajan sekä joidenkin kurdien, mukaan lukien Milan Jaff, välillä oli ollut tapahtumaillan aikana riitaa Snapchat-puheluiden välityksellä. Mies oli kuitenkin kertomansa mukaan kuvitellut, että uho ja suunsoitto on lähinnä ironista. Esitutkinnassa mies kuvaili ystävänsä riidanhaastoa lapselliseksi.

Esitutkinnassa nuorukainen oli myös vakuutellut poliiseille, ettei ammuskelun taustalla ollut mitään jengien välistä koston kierrettä, vaan taustalla vaikuttivat yksittäisten henkilöiden henkilökohtaiset ongelmat.

Oikeudessa hän kertoi, että ampuminen tuli hänelle täytenä yllätyksenä. Miehen mukaan hän oli laukausten alettua shokkitilassa. Hän ei oikeudessa kertomansa mukaan nähnyt tilannetta sen tarkemmin, sillä hän piiloutui laukaustenvaihdon aikana menemällä kyyryyn autossa.

Ammuskelussa loukkaantunut myös syytteessä

Autossa olleen miehen jälkeen jälkeen oikeus on kuullut miestä, joka haavoittui tilanteessa pistoolin luodista. Mies kertoo kärsineensä osuman jälkeen kovista kivuista ja pelänneensä kuolevansa. 

Syyttäjän mukaan mies oli tapahtumapaikalla seurueessa, johon kuului helsinkiläiseen katujengiin liittyviä henkilöitä, muun muassa Milan Jaff. Myös häntä syytetään osallisuudesta ammuskeluun, vaikka hänen itsensä ei väitetäkään ampuneen.

Syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta murhan yrityksestä, sillä syyttäjän mukaan mies oli Vantaan Leinelänkaarella väijyttämässä toiseen miesporukkaan kuuluvia yhdessä Jaffin ja muiden kanssasyytettyjensä kanssa.

Miestä kuullaan tulkin välityksellä. Milan Jaffin puolustus kritisoi aiemmin tulkin käännöstyötä, sillä heidän mukaansa tulkki käänsi epätarkasti erän miehen kertoman, Jaffiin liittyvän yksityiskohdan.

Kertomusta täsmennettiin, mutta myöhemmin huomautusten vielä jatkuessa oikeuden puheenjohtaja puuttui tähän tulkin arvosteluun ja kommentoi, ettei Jaff voi syöttää käännökseen omia versioitaan tapahtumista.

Myöhemmin tänään on määrä kuulla vielä muita syytettyjä.

Lue myös:

    Uusimmat