Katti Matikaisen luonut Silja Sillanpää ei ole valmis antamaan rakastettua hahmoa muiden esitettäväksi: "Olisi vaikeaa tuutata sitä kenellekään toiselle"

Silja Sillanpää seikkaili Katti Matikaisena parikymmentä vuotta 17:52
Katso koko erikoishaastattelu: Silja Sillanpää seikkaili Katti Matikaisena parikymmentä vuotta

Silja Sillanpää loi rakastetun Katti Matikainen -hahmon vuonna 2001.

Kirjailija ja televisioesiintyjä Silja Sillanpää vieraili tiistaina 28. toukokuuta Viiden jälkeen -ohjelman erikoishaastattelussa, jossa hän kertoi muun muassa hiljattain ilmestyneestä esikoisromaanistaan Ouroboros: Sateenkaarikäärme sekä vuosistaan lasten suosikkihahmon Katti Matikaisen nahoissa.

Rakastettu Katti Matikainen -hahmo syntyi Sillanpään työskennellessä Ylen Pikku Kakkosen juontajana. Hän kertoi Pikku Kakkosessa tarinoita lasten lähettämistä piirustuksista ja halusi löytää tarinoilleen yhden päähenkilön. Niinpä hän alkoi käydä postin tuomaa piirustuspinoa läpi.

Sillanpään tiveena oli löytää piirustusten joukosta jonkinlainen eläinhahmo, joka näyttäisi siltä, että se voisi mennä mihin vaan ja tehdä mitä vaan. Kuvia selatessaan Sillanpään katse osui raidalliseen ja reippaan näköiseen kissaan, jonka oli piirtänyt 5-vuotias Henna. 

– Nimesin sen Katti Matikaiseksi ja aloin pyytää lapsilta piirustuksia, että mitä tapahtuu, kun Katti menee avaruuteen, viidakkoon tai muualle, Sillanpää kertoi.

Aluksi Sillanpää kertoi lapsikatsojille Katti Matikaisen seikkailuista omilla kasvoillaan ja paperinukkea apunaan käyttäen. Lopulta tuottaja ehdotti, että Katti Matikaiselle tehtäisiin oma ohjelma, jossa Sillanpää esiintyisi. Se löy rytinällä läpi.

Katti Matikainen on vuosien varrella seikkaillut tv-ruudun lisäksi muun muassa esiintymis- ja konserttilavoilla sekä Sillanpään kirjoissa. Nykyisin rakastettu kissahahmo on horroksessa.

– Kyllähän minä sitä lopettamista olin tehnyt jo jonkin aikaa. Sitten iski korona, ja olin sanonut, että jos joku vielä tilaa Musii-kissa!-konsertin, niin se tehdään. Ja se tehtiin Kymi Sinfonietan kanssa. Se oli viimeinen juttu, Sillanpää kertoi.

Nyt, kun Sillanpää on jättänyt Katti Matikaisen taka-alalle, voisiko joku muu kenties hypätä esittämään hahmoa? Sillanpään mukaan häneltä on tiedusteltu asiasta.

– Ei ainakaan ihan vielä. Sen pitäisi sitten olla jotain muuta. Se on kuitenkin niin lähellä (minua), vaikka Katti on ihan erilainen kuin minä, niin kyllähän se on niin paljon keikkaillut eri paikoissa ja sanonut lapsille tassupäivää. Hahmo on kasvanut paljon improvisoinnista ja hetkistä lasten kanssa, että olisi vaikeaa tuutata sitä kenellekään toiselle, Sillanpää sanoi.

Voisiko Katti Matikainen tehdä vielä paluun? Katso Sillanpään koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat