Viking Sallyn murhaepäilty esiintyy vankikuoron Youtube-videolla – kertoo laulunsa sanoissa, miksi joutui vankilaan

Sosiaalisessa mediassa leviää musiikkivideo, jossa laulaa Viking Sallyn murhasta epäilty 0:41
Sosiaalisessa mediassa leviää musiikkivideo, jossa laulaa Viking Sallyn murhasta epäilty tanskalaismies

Viking Sallyn murhakäräjäviikolla sosiaalisessa mediassa on kiertänyt tanskalaisen vankikuoron video, jossa henkirikoksesta syytetty mies esittää omatekoisen laulun. Hän on istunut vankilassa vuosikausia jo ennen laivamurhan epäilyä.

Turussa käytiin kuluneen viikon ajan ruotsinlaivan vanhan murhamysteerin käräjiä.

Nuori saksalaismies menetti henkensä julman henkirikoksen uhrina heinäkuussa 1987 laivan kannella nukkuessaan.

Murhasta syytetään viisikymppistä tanskalaismiestä, joka on kertaalleen tunnustanut teon ja todistajien mukaan rehennellyt ihmisten tappamisella jo vuosia aiemmin.

Näiden puheiden vuoksi poliisien mielenkiinto kiinnittyikin mieheen uudestaan ja vanhaa murhamysteeriä alettiin tutkia uudelleen.

Poliisin esitutkintamateriaalin tultua viikon alussa julki syytetystä selvisi paljon uutta tietoa. Mormonitaustainen mies on kertonut oikeusasiakirjoissa sijaisperheessä asumisesta, lapsuudenkodin ongelmista ja kurjista kotioloista. 

Miestä voi luonnehtia taparikolliseksi, sillä hän on viettänyt vankilassa noin parikymmentä vuotta elämästään, etupäässä omaisuusrikosten vuoksi.

Uusiin murhasyytteisiin mies vastasi vapaalta jalalta, eli juuri nyt hänellä ei ollut vankeustuomiota päällä.

Oikeudenkäynnin alettua sosiaalisessa mediassa käytiin keskustelua tanskalaisen vankikuoron vuonna 2011 julkaisemasta Youtube-musiikkivideosta, jolla syytetty esittää itse sanoittamansa laulun äidinkielellään.

Laulun nimi on suomennettuna Ei paluuta.

Videon esittelytekstin mukaan laulun pontimena on ollut miehen vapautuminen 18 vuoden vankeustuomion jälkeen.

Laulaa elämäntarinastaan

Rap-tyylisen laulun sanoissa mies laulaa elämänpolustaan, vanhempiinsa kohdistuvista hylkäämisenkokemuksista, “levottomista jaloistaan” ja sääntöjen noudattamatta jättämisestä, joka hänet myöhemmin vei vankilaan. 

Kertosäkeessä mies laulaa, ettei tahdo mennä takaisin vankilaan ja tuhlata aikaansa lukitussa häkissä.

Hän kehottaa kuulijaansa miettimään uudelleen, jos hänestä syntyy vaikutelma vaarallisesta henkilöstä – hän nimittäin tahtoo tehdä parhaansa ja muista ihmisistä onnellisia. 

Videon alussa on kuvattu vankilan muureja ja lukittuja ovia. Siniseen takkiin ja harmaaseen huppariin sonnustautunut sänkipartainen mies laulaa puistonpenkillä istuen, kulmiaan kurtistaen.

Videon loppupuoliskolla hän leikkii ja ilakoi koiran kanssa sekä esiintyy kirkossa muiden vankikuorolaisten ympäröimänä. Mies pitää rennosti käsiä taskuissaan ja naputtaa jalalla rytmiä lattiaan mikrofonin takana seistessään.

Mies vaikuttaa nauttivan esiintymisestä ja hymyilee yleisölle.

Videota on katsottu Youtubessa lähes 7 000 kertaa.

Paluu vankilaan

Vaikka laulunsa tekstissä vuonna 2011 mies vannoo, ettei paluuta vankilaan ole, hän päätyi sinne myöhempinä vuosina uudelleen. 

Vuoden 2015 lopulla mies oli lähettänyt pitkällisten riitojen jälkeen ex-puolisolleen tekstiviestejä ja uhkaillut häntä. Viesteissä hän kertoi aiemmin tappaneensa kaksi ihmistä, selvinneensä murhasta ja voisi siksi tehdä saman uudestaan.

Hän oli retostellut samalla henkirikosteemalla myös muille vangeille ja sanojensa mukaan "testannut" vankitovereitaan kertomalla olevansa tappaja.

Mies oli sepittänyt henkirikoksista erilaisia versioita, mutta todistajien mukaan ne olivat aina liittyneet nimenomaisesti Viking Sallyyn.

Kun poliisi alkoi vuosina 2015–2016 tutkia laivamurhaa uudestaan saamansa vihjeen perusteella, myös suomalaispoliisit matkasivat tapaamaan miestä vankilaan. Hän tunnusti tappaneensa saksalaismiehen ja vahingoittaneensa tämän tyttöystävää Viking Sallyllä. Mies kuvaili poliiseille teon yksityiskohtia.

Ongelmaksi muodostui, että hän halusi tehdä tunnustuksensa vankilan sisäpihalla ilman tallennuslaitteita ja ei sanojensa mukaan tarvinnut asianajajaa paikalle.

Mies sanoi poliiseille, ettei hän aikoisi antaa asiasta virallista tunnustusta, koska sen tuomat seuraukset ja pitkä vankilatuomio eivät häntä houkuttaneet.

Kiistää kaiken

Nyt alkaneessa oikeudenkäynnissä mies pyörsi kaikki puheensa ja kiisti tunnustaneensa yhtään mitään murhaan liittyvää.

Käräjäoikeus asettikin miehen poliiseille antaman tunnustuksen hyödyntämiskieltoon, sillä hänen oikeusturvaansa liittyvien seikkojen katsottiin olleen tuolla hetkellä puutteelliset.

Syyttäjälle tunnustuksen hydyntämiskielto oli raju takaisku, sillä näyttö miehen syyllisyydestä on nyt rakennettava muiden seikkojen varaan. 

Riittääkö asiassa esitetty muu näyttö syyllisyyden tueksi vai todetaanko mies syyttömäksi?

Asia selviää kesäkuun viimeisenä päivän, kun Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa tuomionsa Viking Sallyn murhasta.

Lue myös:

    Uusimmat