Katso montako nimikaimaa sinulla on – yllättävät etunimet kasvattaneet suosiotaan

Ethän anna lapselle tällaista nimeä – näitä seikkoja moni ei osaa ottaa huomioon 3:28
Katso myös: Ethän anna lapselle tällaista nimeä?

Digi- ja väestötietoviraston uudistetussa Nimipalvelussa voit tarkastella Suomen väestötietojärjestelmään tallennettujen etu- ja sukunimien määriä.

Nimipalvelussa on tiedot kaikista etu- ja sukunimistä, jotka on rekisteröity Suomen väestötietojärjestelmään.

Palvelussa voi tutkia myös yleisimpien nimien tilastoja eri ajanjaksoilta. Vanhimmat tiedot ulottuvat viraston mukaan jopa 1800-luvulle, virasto kertoo tiedotteessaan.

Harvinaisempien nimien kohdalla nimipalvelu ei anna tarkempia lukumääriä yksityisyyden suojaamiseksi.

Nimitrendit vaihtelevat viraston mukaan vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Viime vuosien etunimitrendejä ovat olleet muun muassa yksilöllisyys ja kansainvälisyys.

Väestötietoviraston henkikirjoittaja Laura Mattila kertoo tiedotteessa, että suomalaisessa etunimistössä esiintyy esimerkiksi niin luontonimiä, kristillisiä nimiä kuin merkkihenkilöidenkin mukaan annettuja nimiä.

Myös vanhat etunimet saattavat palata uudelleen suosioon, kun vanhemmat saattavat hakea lapsensa nimelle inspiraatiota omien isovanhempien ikäluokkien suosituista nimistä

Miesten suosituimpia etunimiä ovat olleet Olavi, Juhani ja Johannes. Suosituimpia naisten nimiä ovat olleet Maria, Sofia, Aurora ja Olivia.

Miesten etunimistä muun muassa Eino, Toivo ja Leo ovat kasvattaneet uudelleen suosiotaan. Naisten nimistä paluuta ovat tehneet esimerkiksi Lilja, Helmi ja Alina.

Uusien sukunimien suosio kasvanut

Sukunimissä muutoksia nähdään etunimiä harvemmin, koska sukunimet periytyvät.

Yleisimpiä sukunimiä ovat vanhat tutut Korhonen, Virtanen ja Mäkinen.

Täysin uusien uudissukunimien suosio on viraston mukaan kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta.

– Uudissukunimien suosiossa näkyy yksilöllisyyden tavoite, ja esimerkiksi tuoreet aviopuolisot haluavat muodostaa itselleen yhteisen uuden nimen sen sijaan, että ottaisivat käyttöön esimerkiksi jommankumman puolison sukunimen, virasto kirjoittaa tiedotteessaan.

Suomen väestötietojärjestelmässä olevia etu- ja sukunimiä pääset tarkastelemaan täältä.

Lue myös: