Testaa: Minkä ikäisiä kaimasi keskimäärin ovat? Eri ikäluokkien nimitrendit näkyvät selvästi

Tietyt nimet ovat muodissa yleensä tietyssä ikäluokassa. Mutta tiedätkö, minkä ikäisiä kaimasi keskimäärin ovat? MTV Uutiset selvitti asian. 

Tilasto on vuoden 2015 kesäkuulta ja se pitää sisällään kaikki suomalaisten etunimet, joita on yli kymmenen kappaletta. Tiedot tuotti Fonecta Oy Väestörekisterikeskuksen Väestötietojärjestelmästä

MTV Uutiset hankki tiedot Suomen etunimien haltijoiden keski-iästä. Oheisesta listauksesta voit tarkastella eri nimien haltijoiden keski-ikää ja hakea sinua kiinnostavia nimiä.

Helsingin yliopiston Almanakkatoimiston johtaja, dosentti Minna Saarelma-Paukkala kertoo, että aineistossa on nähtävissä selkeästi eri ikäluokkien nimitrendit. Esimerkiksi suurten ikäluokkien nimet, kuten Ritva ja Erkki, ovat keski-iältään vanhempaa väkeä.

Vastaavasti myös aivan tuoreet nimet näkyvät tilastossa, sillä uudehkojen nimien kuten Lumi, Isla ja Sisu, kantajien keski-ikä on matala.

Toisaalta myös vanhempien nimien uusi tuleminen näkyy aineistossa.

– Väinö ja Toivo ovat suosittuja nimiä sekä vanhemmilla herroilla että pikkupojilla. Tämä alentaa selkeästi keskiarvoikää. Harva tuntee 50-vuotiaita Väinöjä, Saarelma-Paukkala toteaa.

Ihmisillä tarkka "nimitaju"

Saarelma-Paukkalan mukaan ihmisillä on yleensä erittäin tarkka ”nimitaju”.

– Nimen perusteella ihmiset tietävät helposti, minkä ikäisestä ihmisestä on kyse. Muutaman kymmenen vuoden aikana ihminen kohtaa jo niin monia ihmisiä ja nimiä, että nimitaju kehittyy hyväksi.

Erityisen hyvin tämä näkyy hänen mukaansa kirjoissa ja televisiosarjoissa. Käsikirjoittajat saattavat nimetä nimitrendien vaikutuksesta hahmojaan liian nuorekkaasti.

– Katsojasta tai lukijasta voi sitten tuntua hassulta, kun fiktiivisen henkilön nimi ei vastaakaan hahmon ikää.

Ulkomaisten nimien trendikkyyttä trendiä tai vanhanaikaisuutta ei taas Saarelma-Paukkalan mukaan niin helposti tajua, mutta jo muutaman vuoden toisessa maassa asumisen jälkeen tilanne on aivan toinen.


*Testityökalu ei välttämättä toimi kaikilla selaimilla erityisesti mobiilissa moitteettomasti. Pahoittelemme asiaa ja suosittelemme, että kokeilet jollain toisella selaimella!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja