Mainos
Mainos

Kati Tervo aloitti ruokaremontin – terveys koheni muutamassa kuukaudessa

Kirjailija Kati Tervo, 62, kuuli vuosia sitten, että hänen kolesteroliarvonsa ovat koholla, ja hän päätti lähteä alentamaan niitä ruokaremontin avulla. Lääkäri antoi hänelle puoli vuotta aikaa ruokavalion muutokseen – mutta Kati sai aikaan positiivisia muutoksia jo muutamassa kuukaudessa.

Kati valjasti urakkaan mukaan aviomiehensä Jarin ja poikansa Kallen. Sovitussa ajassa Katin kokonaiskolesteroli laski reiluun viiteen. Jotta arvot myös pysyisivät alhaalla, jäi uusi ruokavalio kirjailijaperheeseen arjen rutiiniksi. Kati tekee paljon ruokaa itse kotona, joten ruoanlaitosta jätettiin heti pois kovat rasvat, jotka korvattiin rypsiöljyllä. Kananmunia perheessä syödään edelleen, mutta juustoa katetaan pöytään vain harvoin.

– Kun kevensimme ruokavaliota, laihduimme molemmat Jarin kanssa. Syömme paljon vihanneksia ja ainakin kaksi kertaa viikossa kalaa. Punaisen lihan syönti väheni vain yhteen kertaan viikossa. Nyt suosikkiruokani on broileri-currykeitto, jossa on runsaasti vihanneksia. Aamukahviini haluan kevytmaitoa. Siitä en luovu, Kati nauraa ja kulauttaa vettä lounassalaatin kyytipojaksi.

Kun tilanne rauhoittui, unohtui Katilta myös kolesteroliarvojen mittaaminen. Viime keväänä kokonaiskolesteroli pomppasi lukemaan 7,5 mmol/l. Koska Kati ei edelleenkään toivonut lääkitystä vaivaansa, hän mietti, mitä nyt tehdään. Ensimmäiseksi hän käveli kauppaan ja osti Benecol-levitettä.

– Levite ei ole minulle se luontevin ratkaisu, koska syön leivän yleensä ilman levitteitä. 

Kolesteroliarvot kohenivat kolmessa viikossa

Kati Tervo kokeili kolmen viikon ajan uutta Benecol® Soft Chew kasvistanolia sisältävää ravintolisää. Kokeiluaikaan osuivat ulkomaanmatka sekä pyhäpäiviä, joten ruokavaliossa oli mukana tavallista raskaampia aterioita.

TIESITKÖ? Kaikkiin Benecol®-tuotteisiin on lisätty kasvistanoliesteriä, joka alentaa tehokkaasti kolesterolia. Korkea kolesteroli on sydäntaudin riskitekijä.

– Minulle ravintolisäpaloina nautittava Benecol sopii levitettä paremmin. Olimme testijakson aikana perheen kanssa matkalla, ja palat oli helppo ottaa mukaan. Kotonakin ne oli kätevä nauttia aamupalan, lounaan ja iltapalan yhteydessä, kun pakkaus oli valmiina pöydällä muistuttamassa, Kati kertoo.

– Oli mukava huomata, että kaikki arvot paranivat kolmessa viikossa. Kokonaiskolesteroli laski kolmen ravintolisän päiväannoksella. Tietysti salaa toivoin ihan huippulukemia, Kati summaa testin tuloksia.

Koska Kati onnistui kolesteroliarvojensa laskemisessa, aikoo Kati jatkossakin pitää Benecol-tuotteet mukana arjessa. Seuraavaksi hän kokeilee Benecol-tehojuomia, joista saa kasvistanolin päiväannoksen yhdestä pikkupullosta.

– Sain tästä uutta intoa keventää entisestään ruokailua ja liikkua enemmän. Kolmen kuukauden päästä menen uudelleen verikokeeseen. Nyt ryhdistäydyn, enkä unohda säännöllistä seurantaa.

Kuntosalilta hyvää oloa ja mieltä

Katille treenaaminen on merkinnyt aiemmin lähinnä sauvakävelyä. Loppukesästä hän pyysi ohjaajaa laatimaan hänelle kuntosaliohjelman, joka sopii nivelrikkoiselle polvelle.

– Olen aina ollut enemmän sellainen runotyttö, joka on karsastanut hikijumppaa. Mutta nyt heräsin siihen, että on pakko alkaa liikkua. 

– Nyt käyn kaksi kertaa viikossa kuntosalilla ja suunnittelen kertojen lisäämistä. Liikuntaan tulee himo. Olen löytänyt itseltäni yläselän. Ehkä voin pian jo vilauttaa hauista.

Sukurasitteet on syytä ottaa huomioon

Vaikka Katin lähisuvussa on sydän- ja verisuonisairauksia, tuli kolesteroliarvojen kohoaminen hänelle yllätyksenä. Kati on käynyt sydämen rasituskokeessa, jotta tietää rajansa rehkimisessä.

– Tutkimusten mukaan kaikki on kunnossa. Sydäntäni rasittavat kuitenkin isältä peritty sepelvaltimotautiriski ja kohonnut kolesteroli. Sokeriarvot ovat onneksi hyvät.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.