Kirjailija Kati Tervo, 62, kuuli vuosia sitten, että hänen kolesteroliarvonsa ovat koholla, ja hän päätti lähteä alentamaan niitä ruokaremontin avulla. Lääkäri antoi hänelle puoli vuotta aikaa ruokavalion muutokseen – mutta Kati sai aikaan positiivisia muutoksia jo muutamassa kuukaudessa.
Kati valjasti urakkaan mukaan aviomiehensä Jarin ja poikansa Kallen. Sovitussa ajassa Katin kokonaiskolesteroli laski reiluun viiteen. Jotta arvot myös pysyisivät alhaalla, jäi uusi ruokavalio kirjailijaperheeseen arjen rutiiniksi. Kati tekee paljon ruokaa itse kotona, joten ruoanlaitosta jätettiin heti pois kovat rasvat, jotka korvattiin rypsiöljyllä. Kananmunia perheessä syödään edelleen, mutta juustoa katetaan pöytään vain harvoin.
– Kun kevensimme ruokavaliota, laihduimme molemmat Jarin kanssa. Syömme paljon vihanneksia ja ainakin kaksi kertaa viikossa kalaa. Punaisen lihan syönti väheni vain yhteen kertaan viikossa. Nyt suosikkiruokani on broileri-currykeitto, jossa on runsaasti vihanneksia. Aamukahviini haluan kevytmaitoa. Siitä en luovu, Kati nauraa ja kulauttaa vettä lounassalaatin kyytipojaksi.
Kun tilanne rauhoittui, unohtui Katilta myös kolesteroliarvojen mittaaminen. Viime keväänä kokonaiskolesteroli pomppasi lukemaan 7,5 mmol/l. Koska Kati ei edelleenkään toivonut lääkitystä vaivaansa, hän mietti, mitä nyt tehdään. Ensimmäiseksi hän käveli kauppaan ja osti Benecol-levitettä.
– Levite ei ole minulle se luontevin ratkaisu, koska syön leivän yleensä ilman levitteitä.
Kolesteroliarvot kohenivat kolmessa viikossa
Kati Tervo kokeili kolmen viikon ajan uutta Benecol® Soft Chew kasvistanolia sisältävää ravintolisää. Kokeiluaikaan osuivat ulkomaanmatka sekä pyhäpäiviä, joten ruokavaliossa oli mukana tavallista raskaampia aterioita.
