Katastrofi lähellä: USA:n ja Kiinan jättimäiset sota-alukset vain sekuntien päässä yhteentörmäyksestä

Yhdysvaltojen ja Kiinan sota-alukset törmäyskurssilla 2:20

CNN:n lähde Yhdysvaltojen laivastosta vahvisti, että sota-alukset olivat vain 40 metrin päässä toisistaan.

​​​​​​​Videolla näkyvästä ilmakuvasta näkyy, kuinka lähellä massiivisten sota-alusten yhteentörmäys oli.

Yhdysvaltojen ja Kiinan laivastojen sota-alukset olivat törmätä toisiinsa Spratlysaarten läheisyydessä Etelä-Kiinan merellä sunnuntaina. 

Kiina on alkanut aseistaa Etelä-Kiinan meren aluetta raskaasti viime aikoina. Spratlysaarilla sijaitseva Mischief-kehäriutta on muutettu sotilastukikohdaksi.

Yhdysvaltojen tutkakuvat paljastivat, että kehäriutalle on rakennettu parakkeja, bunkkereita ja katoksia lentokoneille. Saaren ympärillä oli ainakin 70 laivaa.

Yhteentörmäysuhka syntyi tilanteessa, jossa Yhdysvaltojen USS Decatur -sota-alus partioi lähellä Spratlysaaria. Kiina lähetti oman laivansa vastaan puolustaakseen omaa aluettaan, maan puolustusministeriö tiedotti.

Kiinan 150-metrinen, 8500-tonninen sota-alus kääntyi USS Decaturia kohti kiilatakseen sen kurssiltaan pois päin Spratlysaarilta.

CNN:n armeijalähteen mukaan alukset olivat vain noin 40 metrin päässä toisistaan. Yhteentörmäys oli tämän mukaan vain sekuntien päässä ilman nopeaa väistöliikettä.

Maiden välit kiristyneet

Keinotekoiset saaret tukevat Kiinan esittämiä aluevaatimuksia Etelä-Kiinan merellä. Kiinan toimet ja pitkään jännittyneenä jatkunut ilmapiiri ovat saaneet naapurimaat ja Yhdysvallat puolustuskannalle.

Vielä vuonna 2005 Kiinan presidentti Xi Jinping vakuutti, ettei Kiinalla ole aikeita militarisoida Etelä-Kiinan merellä sijaitsevia kiisteltyjä Spratlysaarten riuttoja.

Asevarustelu Etelä-Kiinan merellä on lisännyt jännitteitä Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä.

Lähde: CNN.

Lue myös:

    Uusimmat