Filippiinit väittää Kiinan ampuneen aluksiaan vesitykeillä kiistanalaisella Etelä-Kiinan merellä

Kiinan rannikkovartiosto ampui Filippiinien aluksia vesitykeillä kiistanalaisella Etelä-Kiinan merellä, väittää Filippiinien rannikkovartiosto.

Rannikkovartiosto sanoo välikohtauksen tapahtuneen lauantaina, kun Filippiinien rannikkovartiosto saattoi tarvikkeita kuljettavia aluksia kiistanalaisille Spratlysaarille.

Filippiinien rannikkovartiosto tuomitsi väitetyn teon ja kutsui sitä lausunnossaan laittomaksi ja vaaralliseksi.

"Liiallisten ja loukkaavien" toimien vuoksi kahdesta huoltoaluksesta toinen ei pystynyt purkamaan lastiaan rutiininomaista joukkojen kierto- ja täydennysoperaatiota varten, Filippiinien armeijan tiedottaja sanoi lausunnossaan.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeriö tuomitsi Kiinan toimet ja sanoi lausunnossaan, että ne uhkasivat suoraan alueellista rauhaa ja vakautta.

Kiina ei ole kommentoinut tapausta julkisesti.

Useiden maiden itselleen vaatima merialue

Filippiinit miehittää osaa Spratlysaarista, jotka ovat keskellä Etelä-Kiinan meren aluekiistaa.

Kiina haluaa hallinnoida lähes koko strategisesti tärkeää Etelä-Kiinan merta, vaikka sillä ei ole siihen kansainvälisen oikeuden mukaan perusteita.

Myös Brunei, Malesia, Filippiinit, Taiwan ja Vietnam vaativat itselleen osia vesistä.

Lauantain väitettyä välikohtausta vastaava selkkaus tapahtui kesäkuussa. Silloin kaksi kiinalaista rannikkovartiostoalusta lähestyi kahta Filippiinien rannikkovartioston venettä, jotka oli määrätty saattajiksi säännölliseen huolto-operaatioon.

Rannikkovartioston mukaan yksi kiinalaisista veneistä tuli noin 90 metrin päähän aluksen keulasta, mikä pakotti sen komentajan hidastamaan vauhtia törmäyksen välttämiseksi.

Toinen tapaus sattui huhtikuussa, kun kiinalainen alus kiilasi toimittajia kuljettaneen Filippiinien partioaluksen eteen Spratlysaarten lähellä.

Kiinan rannikkovartiosto käytti vesitykkiä Filippiinien Spratlysaarilla huoltotehtävää tekevää alusta vastaan myös marraskuussa 2021.

Matkustajalautta törmäsi rahtilaivaan Filippiineillä 0:40
Matkustajalautta törmäsi rahtilaivaan Filippiineillä

Uutista on täydennetty lisätiedoilla kello 9.06.

Lue myös:

    Uusimmat