Katalonian aluehallinto tuomitsee kahden katalaanivaikuttajan vangitsemisen – pitää määräystä Espanjan provokaationa

Katalonian aluehallinto pitää kahden katalaanien itsenäisyysliikkeen johtohahmon vangitsemismääräystä provokaationa. Aluehallinnon tiedottajan mukaan aluehallinto tuomitsee vangitsemiset.

Espanja määräsi eilen vangittavaksi itsenäisyyttä ajavan ANC-liikkeen johtajan Jordi Sanchezin ja katalaanien kulttuuria edistävän järjestön Omnium Culturalin johtajan Jordi Cuixartin.

Heitä odottavat syytteet kansankiihotuksesta. Heidän katsotaan vaikuttaneen keskeisesti siihen, että Kataloniassa järjestettiin kansanäänestys itsenäisyydestä.

Espanja pitää äänestystä laittomana. Pari viikkoa sitten järjestetyssä kansanäänestyksessä valtaosa äänestäneistä kannatti alueen itsenäistymistä.

BBC:n mukaan Katalonian itsenäisyyttä kannattavat ihmiset ovat vaatineet mielenosoituksia Sanchezin ja Cuixartin vapauttamiseksi.

Espanja asetti uuden takarajan

Katalonian oli eilen määrä kertoa Espanjan keskushallinnolle itsenäistymisjulistuksen luonteesta. Espanja kuitenkin katsoi, ettei Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont antanut selkeää vastausta kysymykseen. Espanja asetti Katalonialle torstain uudeksi takarajaksi saadakseen vastauksen, onko alue julistanut itsenäisyyden vai ei.

Puidgemont sanoi haluavansa kaksi kuukautta lisäaikaa neuvotellakseen keskushallinnon kanssa. Hän sanoi kirjeessään Espanjan pääministeri Mariano Rajoylle, että kahden kuukauden aikana Katalonian tavoitteena on vuoropuhelu Espanjan kanssa. Puigdemont sanoi haluavansa tavata pääministerin niin pian kuin mahdollista.

Viime viikon tiistaina Puigdemont ja hänen liittolaisensa allekirjoittivat Katalonian itsenäisyysjulistuksen, mutta julistus pantiin saman tien jäihin.

Madridin keskushallinto on aiemmin ilmoittanut, että kieltäytyy neuvotteluista Katalonian itsenäisyydestä. Se on uhannut lakkauttaa Katalonian itsehallinnollisen aseman ja ottaa maakunnan suoraan Madridin alaisuuteen, jos aluejohtaja etenee itsenäisyysasiassa.

Vauraalla Katalonialla on oma kielensä ja kulttuurinsa, ja siellä asuu 7,5 miljoonaa ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat