Mainos

Espanja: Katalonia ei vastannut kysymykseen – uudeksi takarajaksi torstai

Espanja on asettanut Katalonialle torstain uudeksi takarajaksi saadakseen vastauksen, onko alue julistanut itsenäisyyden vai ei, kertoo uutistoimisto AFP. Aluejohtajan vastaus tänään ei tuonut selkoa asiaan.

Espanjan varapääministerin Soraya Saenz de Santamarian mukaan maan hallitus pitää valitettavana, että Katalonian alueen johto ei vastannut itsenäisyyskysymykseen.

Espanjan Katalonialle aiemmin asettama aikaraja kertoa itsenäistymisjulistuksen luonteesta umpeutui tänään.

"Ei anneta tilanteen huonontua"

Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont jätti tänään kirjeessään vastaamatta Madridin olennaiseen kysymykseen, mutta sanoi sen sijaan haluavansa kaksi kuukautta lisäaikaa neuvotellakseen keskushallinnon kanssa.

Puigdemont sanoi kirjeessään pääministeri Mariano Rajoylle, että Katalonian tavoitteena olisi vuoropuhelu Espanjan kanssa.

Puigdemont sanoi kirjeessään, että "1. lokakuuta äänestyksessä saadun poliittisen valtuuden lykkäys osoittaa vahvan halumme pyrkiä ratkaisuun eikä vastakkainasetteluun."

– Ei anneta tilanteen huonontua enempää. Olen varma, että voimme löytää tien ratkaisuun hyvällä tahdolla, ongelman tunnistamisella ja sen avoimella kohtaamisella, hän kirjoitti.

Valtaosa kannatti itsenäisyyttä kansanäänestyksessä

Katalonia järjesti pari viikkoa sitten kansanäänestyksen, jossa valtaosa kannatti alueen itsenäisyyttä. Äänestysprosentti tosin oli reilut 40 prosenttia.

Espanjan mukaan äänestys oli maan perustuslain vastainen.

Viime viikon tiistaina Puigdemont ja hänen liittolaisensa allekirjoittivat Katalonian itsenäisyysjulistuksen, mutta julistus pantiin saman tien jäihin.

Madridin keskushallinto on aiemmin ilmoittanut, että kieltäytyy neuvotteluista Katalonian itsenäisyydestä. Se on uhannut lakkauttaa Katalonian itsehallinnollisen aseman ja ottaa maakunnan suoraan Madridin alaisuuteen, jos aluejohtaja etenee itsenäisyysasiassa.

Vauraalla Katalonialla on oma kielensä ja kulttuurinsa, ja siellä asuu 7,5 miljoonaa ihmistä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.