Mainos

Uusi takaraja: Katalonialla torstaihin asti aikaa kertoa, julistaututuiko alue itsenäiseksi

Espanja on asettanut Katalonialle torstain uudeksi takarajaksi saadakseen vastauksen, onko alue julistanut itsenäisyyden vai ei, kertoo uutistoimisto AFP.

Katalonian aluejohtaja ei antanut selkeää vastausta kysymykseen, onko hän julistanut alueelle itsenäisyyden vai ei, sanoo Espanjan ulkoministeri.

Espanjan varapääministerin mukaan maan hallitus pitää valitettavana, että Katalonian alueen johto ei tänään vastannut esitettyyn kysymykseen.

Aluejohtaja sanoo haluavansa kaksi kuukautta lisäaikaa neuvotellakseen keskushallinnon kanssa. Hän sanoi kirjeessään pääministeri Mariano Rajoylle, että kahden kuukauden aikana Katalonian tavoitteena on vuoropuhelu Espanjan kanssa.

Puigdemont sanoo haluavansa tavata pääministerin niin pian kuin mahdollista.

Espanjan Katalonialle asettama aikaraja kertoa itsenäistymisjulistuksen luonteesta umpeutui tänään.

"Vahva halu pyrkiä ratkaisuun"

Puigdemont sanoi kirjeessään, että "1. lokakuuta äänestyksessä saadun poliittisen valtuuden lykkäys osoittaa vahvan halumme pyrkiä ratkaisuun eikä vastakkainasetteluun".

– Ei anneta tilanteen huonontua enempää. Olen varma, että voimme löytää tien ratkaisuun hyvällä tahdolla, ongelman tunnistamisella ja sen avoimella kohtaamisella, hän kirjoittaa.

Katalonia järjesti pari viikkoa sitten kansanäänestyksen, jossa valtaosa kannatti alueen itsenäisyyttä. Espanjan mukaan äänestys oli maan perustuslain vastainen.

Viime viikon tiistaina Puigdemont ja hänen liittolaisensa allekirjoittivat Katalonian itsenäisyysjulistuksen, mutta julistus pantiin saman tien jäihin.

Madridin keskushallinto on aiemmin ilmoittanut, että kieltäytyy neuvotteluista Katalonian itsenäisyydestä. Se on uhannut lakkauttaa Katalonian itsehallinnollisen aseman ja ottaa maakunnan suoraan Madridin alaisuuteen, jos aluejohtaja etenee itsenäisyysasiassa.

Vauraalla Katalonialla on oma kielensä ja kulttuurinsa, ja siellä asuu 7,5 miljoonaa ihmistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.