Mainos

Espanjan pääministeri Rajoy: Katalonian aluehallitus erotetaan, uudet vaalit pian – "Katalonia on vaatinut Espanjalta mahdottomia"

1:24

Espanjan hallitus haluaa, että Kataloniassa järjestetään aluevaalit puolen vuoden sisällä. Pääministeri Mariano Rajoy on kertonut toimista, joita hallitus haluaa Katalonian kriisin ratkaisemiseksi. Rajoy ehdottaa myös, että Katalonian aluehallitus erotetaan.

Pääministerin mukaan toimiin ryhdytään, koska Katalonian johto on vaatinut Espanjalta mahdottomia eikä ole antanut pyydettyjä selvityksiä.

Espanjan hallitus kokoontui aamupäivällä pohtimaan, miten itsenäiseksi rimpuileva Katalonia saadaan takaisin ruotuun.

Espanjan perustuslain mukaan keskushallinnolla on oikeus rajoittaa maakunnan itsehallintoa artiklan 155 nojalla. Artiklan mukaan autonominen alue voidaan pakottaa noudattamaan lakia laillisuuden ja kansallisen edun suojelemiseksi, jos se ei noudata lakia tai jos se vakavasti vahingoittaa Espanjan etua. Hallituksen esittämät toimet nojautuvat tämän artiklan aktivoimiseen.

Rajoyn mukaan Katalonialta ei ole tarkoitus viedä kokonaan itsehallintoa. Sen sijaan sivuun halutaan ne päättäjät, jotka rikkoivat lakia Katalonian itsenäisyysäänestyksen yhteydessä.

Hallitus tarvitsee toimilleen myös Espanjan senaatin hyväksynnän. Pääministeri Rajoyn puolueella on enemmistö senaatissa.

Espanjalaismedia kertoi eilen, että hallitus olisi sopinut oppositiossa olevien sosialistien kanssa, että Kataloniassa järjestetään aluevaalit tammikuussa.

Senaatin odotetaan päättävän hallituksen ehdotuksista viikon kuluessa.

Barcelonassa osoitetaan taas mieltä

Katalonialla on tällä hetkellä laaja itsehallinto muun muassa hallinnossa, koulutuksessa ja terveydenhuollossa. Sillä on myös omat poliisivoimat.

Autonomia on Kataloniassa äärimmäisen herkkä asia. Kenraali Francisco Franco lakkautti Katalonian itsehallinnon sotilasdiktatuurinsa aikana.

Itsehallintoon puuttumisen on pelätty aiheuttavan levottomuuksia. Katalonian johtaja Carles Puigdemont on uhannut alueen julistautuvan itsenäiseksi yksipuolisesti, jos itsehallintoa heikennetään.

Barcelonaan on alkuillaksi suunniteltu mielenosoitusta, jossa protestoidaan kahden katalaanivaikuttajan vangitsemista. Espanja määräsi maanantaina vangittaviksi itsenäisyyttä ajavan ANC-liikkeen johtajan Jordi Sanchezin ja katalaanien kulttuuria edistävän järjestön Omnium Culturalin johtajan Jordi Cuixartin. Heidän katsotaan lietsoneen viime kuussa järjestettyjä mielenosoituksia.

Itsenäisyyshanke jakaa katalaaneja. 1. lokakuuta pidetyssä äänestyksessä 90 prosenttia äänistä annettiin itsenäisyyden puolesta, mutta äänestysprosentti oli vain 43. Espanjan keskushallitus yritti monin tavoin estää laittomaksi julistamansa äänestyksen. 

1:53

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.