Mainos

Katainen: Uusia leikkauksia pohditaan keväällä

Hallitus ei aio laatia esityksiä uusista säästöistä tai veronkorotuksista alkavan viikon budjettiriihessä. Näin siitä huolimatta, vaikka valtiontalouden kurjistumisesta saatiin perjantaina tuoreita madonlukuja.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan nyt on tarkoitus siunata jo keväällä sovitut leikkaukset ja veronkorotukset ensi vuodeksi.

Uusia sopeutustoimia pohditaan näillä näkymin ensi maaliskuun kehysriihessä, kertoi Katainen Ylen Pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina.

Katainen sanoi myös, että vain osasta hallituksen lupaamia rakenneuudistuksia päätetään alkavalla viikolla. Osa vaatii jatkovalmistelua, ja siksi päätökset niistä siirtyvät loppusyksylle, Katainen perusteli.

Pääministeri ei vieläkään yksilöinyt julkisesti, mitä rakenneuudistuksia on valmisteilla. Hän myönsi saaneensa alustavan listan valtiovarainministeriöstä. Katainen tyytyi toteamaan, että uudistukset liittyvät julkisen sektorin tuottavuuden kasvattamiseen, työurien pituuteen sekä siihen, kuinka työikäisiä ja -kykyisiä saadaan enemmän työelämään.

– Suomen vienti kasvaa toiseksi huonoiten euroalueella, ja ainoastaan Kreikan viennin kasvu on heikompi. Siksi pitää pystyä tekemään toimia, jotka vahvistavat kilpailukykyä.

Hallituksen kaksipäiväinen budjettiriihi alkaa keskiviikkona.

Kreikan korkotasoa alennetaan?

Kysymykseen kriisivaltio Kreikan rahantarpeesta Katainen sanoi, että maa tarvitsee hyvin suurella todennäköisyydellä "järjestelyitä".

– Järjestely voisi olla se, mitä Olli Rehn on väläytellyt, eli korkotasoa alennetaan. Eli silloin Kreikan valtionvelka ei kasva yhtä nopeasti kuin nykyisin.

Katainen korosti, että Kreikka ei ole pyytänyt uutta lainaa. Hän ei vastannut suoraan, paljonko Kreikan mahdollisista järjestelyistä koituisi Suomelle tappioita euroissa. Jos Kreikan velkoja leikataan, tappioita tulee "sen verran kuin niitä päätetään leikata".

– Mutta tällä hetkellä ei ole päätetty, että niitä leikataan. Jos taas korkotasoa alennetaan, meidän tulot sieltä ovat pienemmät.

(MTV3 – STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.