Mainos

Katainen: Rauhanturvalaki vaatii ajanmukaistamista

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokas Jyrki Katainen haluaa, että Suomella on mahdollisuus antaa sotilaallista apua terroristihyökkäyksen kohteeksi joutuneelle EU-maalle.

Kokoomuksen kansanedustajan ja puheenjohtajaehdokkaan Jyrki Kataisen mielestä rauhanturvalaki vaatii ajanmukaistamista. Kokoomusnuorten talvipäivillä Nilsiässä lauantaina puhuneen Katainen katsoi hallituksen ulkopolitiikan linjan kaipaavan kirkastamista tarvitaan rauhanturvalain uudistamiseksi ja EU:n huippukokouksen päätöksen mukaisen solidaarisuuslausekkeen toteuttamiseksi.

-Suomen etujen mukaista on osallistua EU:n turvatakuisiin ja kriisinhallintaan. Suomi on sitoutunut myös solidaarisuuslausekkeen tarkoittamaan avunantoon terroristihyökkäyksen tai sen uhkan kohteeksi joutuneelle EU-maalle. Tämä voi tarkoittaa myös sotilaallisen avun antamista. Tähän kaikkeen meillä on oltava mahdollisuus osallistua. Tämä edellyttää mm. rauhanturvalain uudistamista. Katainen huomautti, että Suomen on nykyisten EU-sitoumustensa perustella voitava osallistua sellaiseenkin EU:n kriisinhallintaoperaatioon, jolla ei ole YK:n, sen erityisjärjestön tai ETYJ:n mandaattia.

-Muuten yhdenkin YK:n turvallisuusneuvoston jäsenen vastustus voi rajata meidät ulos oman ja koko EU:n turvallisuuden kannalta tärkeästä operaatiosta. Rauhanturvalakimme on ajalta, jolloin Suomen ulkopoliittinen liikkumatila oli paljon nykyistä rajatumpi. EU-maan on kuitenkin kestämätöntä paeta vastuuta lainsäädäntönsä taakse. Katainen ihmetteli valtiojohdon haluttomuutta uudistaa rauhanturvalakia.

- Miksi Suomi tekee kansainvälisiä sitoumuksia, joiden tarkoituksena on vahvistaa omaa ja Euroopan turvallisuutta, mutta ei ole valmis toimimaan niiden edellyttämällä tavalla? Kataisen mielestä rauhanturvalain ajanmukaistuksen paikka olisi ensi syksynä valmistuvassa puolustus- ja turvallisuuspoliittisessa, mikäli tahtoa ja linjakkuutta löytyy.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.