Poliisi löysi saunasta kasvin taimen – poliisin spray-testi ei riittänyt oikeudessa näytöksi kannabiksesta

Etelä-Savon käräjäoikeus langetti viime kuussa joukon tuomioita liittyen savonlinnalaisten henkilöiden huumetouhuihin. Oikeus myös arvioi, miten kovaa näyttöä poliisin käyttämä huumausaineiden spray-testi on tuomioistuimessa.

Poliisi oli toissavuoden joulukuussa löytänyt auton tavaratilasta puolen kilon säkin kannabikseksi epäiltyä ainetta. Kannabiksen kukinnoksi epäillyn aineen lisäksi säkissä oli myös kasvin varsiosia ja lehtiä.

Poliisi suihkutti kasveihin spray-pikatestiä, joka antoi positiivisen tuloksen kannabikselle. Aine-erää ei kuitenkaan lähetetty tutkittavaksi laboratorioon.

Poliisi suihkepikatesti toimii siten, että tutkittavaan aineeseen suihkautetaan ainetta, jonka väri muuttuu muutamassa sekunnissa, jos kyseessä on huumausaine. Testi on tarkoitettu poissulkevaksi kenttätestiksi, joten se ei siis itsessään osoita täydellä varmuudella, mitä aine on.

MTV Uutiset selvitti, kuinka kannabiksen viljelyyn liittyviä erikoisliikkeitä on jo Suomessakin.

Erikoisliikkeet tekevät rahaa kannabiksen kasvatuksella ja käytöllä 2:00

Pelkkä suihke ei riitä

Oikeus katsoi, että auton tavaratilasta löytyneen aineen laadun puolesta puhui myös se, että pussin sisältö näytti ulkoisesti kannabikselle, ja autossa oli kannabiksen viljelyyn soveltuvaa kasvatusvälineistöä ja jonkin verran muita huumausaineita. Oikeus katsoi kyseessä olevan kannabis.

Autoa kuljettaneen miehen syytettiin pitäneen ainetta hallussaan levittämistä varten. Mies kiisti tämän ja vetosi siihen, että aine oli osittain homeessa ja pilalla. Koska ainetta ei oltu toimitettu laboratorioon, jäi arviointi valokuvatodisteiden varaan.

– Värimuutoksen syy on jäänyt epäselväksi, koska ainetta ei ole laboratoriossa tai muutoinkaan kovin tarkasti tutkittu, ja kun muustakaan asiassa esitetystä selvityksestä ei voi tehdä johtopäätöksiä tämän kiistanalaisen seikan osalta. Käräjäoikeus tulkitsee tämän epäselvyyden [miehen] eduksi ja katsoo, että osa kannabiksesta on saattanut olla pilaantunutta, tuomiossa todetaan.

Sormenjälki kasvatuslampussa ei riittänyt tuomioon

Kannabiserän johdosta poliisi teki hieman ennen jouluaattoa kotietsinnän autossa matkustaneen naisen aviomiehen asuntoon, josta löytyi suuri määrä kasvien kasvatusvälineitä ja 13 kukkaruukkua, joissa oli poliisin mukaan "selkeät kannabiskasvin juuren tyngät".

Välineistö vaikutti ammattimaisen kannabiskasvattamon tarpeistolle, ja esitutkinnassa tuotiin esille epäilys, ettei vuokrattua asuntoa käytetty muuhun kuin kannabiksen kasvatukseen.

Vaikka oikeus arvioi, että kasvin tunnistaminen juurten tyngistä on vaikeaa, päätyi se todisteiden valossa luottamaan arvioon, että asunnossa oli sijainnut suurehko kannabisviljelmä.

Yhdestä kasvatuslampusta tallennettu miehen sormenjälki ei kuitenkaan riittänyt todisteeksi, että juuri hän oli viljellyt asunnossa kannabista, lampusta kun löytyi lukuisia muita tunnistamattomia sormenjälkiä. Syytteet ammattimaisen kannabisviljelmän hoidosta.

Kannabis ja sen asema Suomessa puhuttaa toistuvasti. Kannabiksesta kirjoitettiin hiljattain myös suomalainen yleisteos.

Minkälainen kannabiksenkäyttökulttuuri Suomessa on? 7:37

Tuntematon taimi saunassa

Poliisi muisti miestä kuitenkin uudelleen vierailulla viime vuoden syyskuussa. Tällöin miehen kotoa löydettiin yli kilo kannabista. Lisäksi asunnon saunasta löydettiin kasvin taimi. Miehen mukaan kyseessä oli chili, mutta poliisi uskoi kyseessä olevan kannabiksen taimi.

Poliisi oli suihkuttanut kasvia spray-pikatestillä, joka oli antanut positiivisen tuloksen kannabikselle. Oikeuden mukaan pikatesti ei kuitenkaan riitä osoittamaan kasvia kannabistaimeksi. Ulkoisesti oli mahdotonta arvioida, mistä kasvista oli ollut kyse. Koska asiaa ei ollut tätä tarkemmin selvitetty, syyte huumausainerikoksesta hylättiin.

KRP:n mukaan suomalaisten kiinnostus kannabiksen kotikasvatukseen on hiipunut.

Kannabiksen kotikasvatus hiipunut 2:06

Yli vuoden tuomioita

Vuonna 1984 syntynyt mies ei kasvatussyytteiden kaatumisesta huolimatta päässyt kuin koira veräjästä. Hänet tuomittiin myyntiin tarkoitetun kannabiskilon johdosta törkeästä huumausainerikoksesta.

Lisäksi miehen katsottiin tilanneen Saksasta ja Alankomaista yhteensä noin 80 grammaa amfetamiinia, minkä vuoksi hänet tuomittiin kahdesta huumausainerikoksesta.

Viimeisimmän kotietsinnän yhteydessä hänen asunnostaan löytyi lisäksi katkaistu haulikko, minkä takia hän sai tuomion ampuma-aserikoksesta. Mies tuomittiin 1 vuoden 9 kuukauden vankeusrangaistukseen.

Puolen kilon kannabissäkkiä autossaan kuljettanut mies sai tuomion lisäksi lukuista liikennerikoksista, huumeiden käytöstä ja näpistyksistä. Hänen 1 vuoden 6 kuukauden vankeusrangaistuksensa pituuteen vaikutti aiemmasta ehdonalaisesta vapaudesta täytäntöönpantava jäännösrangaistus, mutta myös hänen aiemmat tuomionsa.

Samassa yhteydessä tuomittiin lukuisia muita ihmisiä erilaisista rikoskokonaisuuksista. Yksi henkilö tuomittiin pahoinpitelystä 3 kuukaudeksi vankeuteen ja toinen varkaudesta ja kätkemisrikoksesta 5 kuukauden rangaistukseen. Muita henkilöitä tuomittiin pienempiin rangaistuksiin muun muassa liikennerikoksista.

Lue myös:

    Uusimmat