Kasvanut pyöräilyinnostus näkyi kesäkuussa myyntipiikkinä – sähköpyörät ovat tulleet jäädäkseen

Pyöräkauppa käy kuumana – varmista nämä asiat, kun olet ostamassa käytettyä pyörää 4:19
Katso videolta, mitkä asiat kannattaa varmistaa, kun olet hankkimassa pyörää.

Pyöriä on kesäkuussa myyty lähes 70 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna, ilmenee Muoti- ja urheilukauppa ry:n tilastoista.

Yhdistyksen mukaan pyöräilyinnostuksen polkaisi alun perin käyntiin etelän lumeton talvi, joka mahdollisti pyöräilykauden jatkumisen talven yli.

– Epidemian vaikutukset keväällä ihmisten arkeen olivat viimeinen kannustin monelle, jota pyöräily oli jo valmiiksi kiinnostanut.

– Kun ihmisten täytyi alkaa välttelemään julkisia kulkuneuvoja ja samalla monella oli yhtäkkiä tavallista enemmän aikaa ulkoilla, jäi jäljelle enää vähän syitä olla kokeilematta pyöräilyä, Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää summaa.

Tänä vuonna pyöriä on myyty kesäkuuhun mennessä noin 36 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Sähköpyöräily on tullut jäädäkseen

Esimerkiksi työmatkaliikenteessä yhä useampi on Kankaanpään mukaan löytänyt sähköpyörän tuomat mahdollisuudet kulkea pidempiäkin matkoja pyörän selässä.

– Nämä muutokset tulevat luultavasti näkymään vuosia eteenpäin. Myyntiluvut tuskin enää voivat kasvaa tästä piikistä, joka niissä on alkuvuoden aikana ollut. Tätäkin kiinnostavampaa on kuitenkin kulttuurin muutos siinä, miten moni on löytänyt pyöräilyn ja ottanut sen osaksi arkeaan, Kankaanpää sanoo.

Tunturi-Hellbergin maajohtaja Riku-Pekka Mikkosen mukaan moni on jopa vaihtanut toisen auton pois ja ottanut tilalle tavallisen tai sähköpyörän.

– Sähköpyörien uskomme nimenomaan yleistyvän työmatkapyöräilyssä, Mikkonen sanoo.

Myynnin noususta huolimatta sähköpyörien osuus muodostaa edelleen alle kymmenen prosenttia pyöräkaupasta. Muoti- ja urheilukauppa ry:n arvion mukaan sähköpyörien kysyntä tulee jopa kaksinkertaistumaan viime vuoteen verrattuna.

– Sähköpyörien suhteen näyttää siltä, että kysyntä voi jopa ylittää tarjonnan, mikä voi aiheuttaa katkoksia toimituksissa, Kankaanpää arvioi.

Suomesta Keski-Euroopan tasoinen pyöräilymaa

Tunturi-Hellbergin Mikkonen arvioi, ettei perinteisiä pyörien poistomyyntejä tulla näkemään syksyllä johtuen korkeasta kysynnästä.

– Oletamme myynnin jatkuvan syksylle asti vilkkaana, mihin vaikuttaa osaltaan se, että pyöräilystä on tulossa ympärivuotista. Syksyllä pyörää varustellaan esimerkiksi talvirenkailla ja valoilla, Mikkonen kertoo.

Talvipyöräilyn yleistymisen myötä Suomen olisi Kankaanpään mukaan mahdollista tulevina vuosina päästä Keski-Euroopan pyörämaiden tasolle. Esimerkiksi infrastruktuuri tulee kuitenkin Suomessa vielä perässä verrattuna vaikkapa Tanskaan.

Suunnittelu- ja konsultointitoimisto Sitowisen liikenneselvityksistä vastaavan tutkija Noora Airaksisen mukaan myös onnettomuuksien tilastointi laahaa vielä perässä ja heikentää näin pyöräilyonnettomuuksien ehkäisyä.

– Ongelmallista on se, että nykyisten onnettomuustilastojen perusteella ei saada vielä oikeaa kuvaa siitä, kuinka paljon pyöräilyonnettomuuksia oikeastaan tapahtuu, Airaksinen kertoo.

Esimerkiksi pyöräilijän kaatuessa yksin onnettomuutta ei kirjata poliisin tilastoihin. Airaksinen toivoo, että tilastoinnin kehittäminen otettaisiin paremmin huomioon esimerkiksi valmisteilla olevassa liikenneturvallisuusstrategiassa.

– Pyöräilyn edistäminen vaatii panostamista myös onnettomuuksien tilastoimiseen ja tätä kautta turvallisuuteen, Airaksinen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat